Kineska populacija u opadanju prvi put nakon više od 60 godina 

Svijet 17. jan 202308:52 0 komentara
Pixabay.com

Kina je ušla u "eru negativnog priraštaja," otkrio je to Nacionalni zavod za statistiku u najnovijem izvještaju za 2022. godinu.   

Na kraju 2022. Kina je imala 1,411,750 milijardi stanovnika, u poređenju sa 1,412,600 milijardi godinu dana ranije, saopštio je u utorak Nacionalni zavod za statistiku, što je pad od 850,000 stanovnika. To je označilo početak onoga što mnogi očekuju da će biti dug period pada stanovništva, uprkos velikim naporima vlade da promijeni taj trend, piše britanski list Guardian.

Govoreći uoči objave podataka, Cai Fang, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralna pitanja Nacionalnog narodnog kongresa, rekao je da je stanovništvo Kine dostiglo svoj vrhunac 2022. godine, mnogo ranije nego što se očekivalo.

“Stručnjaci iz oblasti stanovništva i ekonomije predviđaju da će do 2022. ili najkasnije 2023. moja zemlja ući u eru negativnog priraštaja”, kazao je on.

Kineska vlada se već nekoliko godina trudi da potakne ljude da imaju više djece i spriječi nadolazeću demografsku krizu uzrokovanu starenjem stanovništva.

Međutim, nakon decenija politike jednog djeteta koja je kažnjavala porodice sa više djece i rastuće cijene modernog života stvorili su otpor među mladim parovima.

Indija je na putu da pretekne Kiju kao najmnogoljudnija nacija na svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!