Linda Thomas Greenfild: Rusija ne zaslužuje da bude u Vijeću za ljudska prava

Svijet 07. apr 202212:52 > 12:53
N1

Uoči sjednice Generalne skupštine UN-a, na kojoj će se glasati o zahtjevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Vijeća UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu, za CNN je govorila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u- Linda Thomas Greenfild.

“Radili smo veoma, veoma naporno otkako je počeo ovaj rat da izgradimo koaliciju zemalja koje su spremne da osude Rusiju. Dobili smo 141 glas prvi put kada smo ušli u Generalnu skupštinu. Drugi put, dobili smo 140. Ne sumnjam da možemo pobijediti Rusiju ovdje u Vijeću za ljudska prava. Oni ne zaslužuju da budu u Vijeću za ljudska prava.” – kaže Thomas Greenfild.

Svaka država u Generalnoj skupštini to zna. Kako će glasati biće veoma, veoma važno. Angažujemo se sa svakom pojedinom zemljom kako bismo ih ohrabrili da podrže ovaj napor. Što se tiče predsjednika Zelenskog, on se obratio Vijeću sigurnosti i bio je prilično zajedljiv, ambasadorice. Osvrnuo se ne samo na ovaj sukob, već na mnoge sukobe u kojima Vijeće sigurnosti nije moglo djelovati u odbrani mira.

“A uzmimo samo Siriju, gdje je Rusija bila toliko upletena u to, više od 10 godina jedva da je mogla donijeti prave rezolucije. Mogu li samo da Vam pustim ono što je predsjednik Zelenski rekao Vijeću sigurnosti o ovom pitanju?”, kazala je ambasadorica Greenfield.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar