Međunarodni sud intenzivira istrage o navodnim zločinima na palestinskim teritorijima

Svijet 03. dec 202318:51 0 komentara
Reuters

Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda rekao je da će njegov ured “dodatno intenzivirati svoje napore da unaprijedi istrage” na okupiranim palestinskim teritorijima.

Njegov komentar uslijedio je nakon što je prvi put nakon imenovanja posjetio regiju, prenosi Sky News.

Otkad je izbio sukob, šire se vijesti o kršenju međunarodnog prava od strane Hamasa i izraelskih snaga.

Tužitelj Karim Khan rekao je da je svjedočio “scenama proračunate okrutnosti” na mjestima napada 7. oktobra, a njegovi tužitelji rade “na tome da odgovorne pozovu na odgovornost”.

Također je posjetio palestinske dužnosnike u Ramallahu, uključujući predsjednika Mahmouda Abbasa i izrazio “duboku zabrinutost” zbog, kako je rekao, “značajnog porasta incidenata napada izraelskih doseljenika na palestinske civile na Zapadnoj obali”.

Rekao jeda “nijedan Izraelac naoružan ekstremnom ideologijom i oružjem ne može osjećati da može djelovati nekažnjeno protiv palestinskih civila”.

Pozvao je na hitno zaustavljanje takvih napada i rekao da njegov ured “nastavlja istragu ovih incidenata s fokusom i hitnošću”.

Sud sa sjedištem u Haagu istražuje zločine na palestinskom teritoriju koje su počinile obje strane od 2021., ali još nije objavio nijednu optužnicu.

Izrael nije država članica suda i ne priznaje njegovu nadležnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!