Netanyahu želi ići do kraja: ‘Nastavljamo do potpune pobjede, samo tako ćemo osloboditi sve taoce’

Svijet 12. feb 202412:51 0 komentara
Benjamin Netanyahu (MENAHEM KAHANA/Pool via REUTERS)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da Izrael neće propustiti nijednu priliku da oslobodi još talaca iz Gaze, naglasivši da je vojni pritisak do "potpune pobjede" nad Hamasom potreban za ispunjavanje tog cilja.

To je saopćenje objavljeno nakon što su izraelske posebne snage oslobodile dvoje talaca u operaciji u Rafahu, gradu u Pojasu Gaze blizu granice s Egiptom.

“Samo nastavak vojnog pritiska, do potpune pobjede, rezultirat će oslobađanjem svih naših talaca. Nećemo propustiti nijednu priliku da ih vratimo kući”, rekao je Benjamin Netanyahu u izjavi.

“Pozdravljam naše hrabre vojnike u odvažnoj akciji koja je dovela do njihovog oslobađanja”, dodao je.

Posljednjih mjeseci Rafah je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardiranja sjevernog dijela Pojasa Gaze te se u njemu prema procjeni Ujedinjenih naroda trenutačno nalazi 1,4 miliona ljudi.

Izrael je ranije objavio da planira ofanzivu na taj grad usprkos protivljenju međunarodne zajednice i humanitarnih organizacija, pa i Sjedinjenih Država kao najvećeg saveznika.

No obećao je siguran prolaz za civile.

Ministarstvo zdravstva Hamasa objavilo je u ponedjeljak da je u izraelskoj operaciji na Rafah poginulo najmanje 67 Palestinaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!