Opasna bolest širi se u izbjegličkim kampovima u Gazi, djeca među najugroženijima

Svijet 07. dec 202318:23 0 komentara
REUTERS/Anas al-Shareef

Zdravstveni radnici upozorili su na opasnost od širenja bolesti u prenapučenim skloništima i izbjegličkim kampovima na jugu Gaze, gdje je broj stanovnika naglo porastao usljed intenziviranih borbi i izraelskih poziva na evakuaciju.

Kroz našu inspekciju izbjegličkih kampova primijetili smo veliko širenje hepatitisa, koji se širi zbog gužvi, nedostatka upotrebljive vode za piće i kontaminirane hrane”, rekao je za The Washington Post doktor hitne pomoći u Rafahu Imad al-Hams, upozorivši kako se radi o ozbiljnoj bolesti.

Kazao je da je teško objaviti službene podatke o broju zaraženih zbog velikog broja osoba i nedostupnosti medicinskih ekipa. No istaknuo je da se mnoge bolesti šire zbog loših higijenskih uvjeta i rekao da su djeca među najugroženijim kategorijama.

Saif al-Din Muhammad Qadouha, 45, rekao je za The Washington Post da je njegov dom u sjevernoj Gazi uništen na početku rata, zbog čega je morao pobjeći u Rafah, gdje sada živi u improviziranom školskom skloništu sa svojom porodicom.

Vodu dobivamo samo jednom, na sat vremena, svaka tri ili četiri dana. Živim sa svojom porodicom od 11 članova u ovom šatoru”, naglasio je.

Dodao je da je njegov sin “bio zaražen hepatitisom C, što je zarazna i opasna bolest”.

Anwaar Al-Khatib, koji je stigao u Rafah krajem novembra, kaže da se situacija samo pogoršala s priljevom izbjeglica iz Khan Younisa. Njezina se porodica sklonila ispred UN-ove škole.

Bili smo prisiljeni jesti pokvarenu hranu i hranu kojoj je istekao rok trajanja”, rekla je Khatib, 28. “Moje dvije kćeri pate od crijevnih bolesti zbog velikih hladnih valova koji su pogodili zemlju i nedostatka grijanja”.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je ove sedmice da će intenziviranje kopnenih vojnih operacija u južnom dijelu Gaze “vjerovatno odsjeći hiljade osoba od zdravstvene njege” i spriječiti njihovu sposobnost pružanja medicinske pomoći.

Rečeno je da je “primjećen porast zaraznih bolesti, uključujući akutne respiratorne infekcije, šugu, žuticu, proljev” i da “skloništa na jugu također prijavljuju slučajeve sindroma akutne žutice, zabrinjavajućeg signala hepatitisa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!