Ruski predstavnik tokom rasprave o izraelskoj okupaciji u Haagu pozvao na uspostavljanje palestinske države

Svijet 21. feb 202415:53 0 komentara
EPA/Guus Shoonewille

Vladimir Tarabrin, ruski ambasador u Nizozemskoj, izjavio je tokom svog obraćanja pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija da Hamasov napad 7. oktobra ne može opravdati “kolektivno kažnjavanje” za više od dva miliona stanovnika Gaze, te je pozvao na uspostavljanje nezavisne palestinske države, javlja Al Jazeera.

Slike iz Gaze su zastrašujuće. Nediskriminatorni zračni napadi ubijaju civile i brišu čitave stambene četvrti… Do 90 posto stanovnika Gaze je prisiljeno napustiti svoje domove i žive u nehumanim uvjetima. U pozadini teške izraelske blokade, pojas Gaze doživljava pravu humanitarnu katastrofu”, rekao je Tarabrin.

Istakao je da Rusija “shvata opasnost terorizma”.

Susreli smo se sa ovim zlom iznova i iznova. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da ponovim naše iskreno saučešće Izraelcima koji su izgubili svoje najmilije u napadu 7. oktobra. Brutalni masakr nevinih ljudi, uzimanje talaca i druga teroristička nasilja nemaju i ne mogu imati nikakvo opravdanje”, rekao je on.

Međutim, istakao je da “tragični događaji od 7. oktobra ne mogu opravdati kolektivnu kaznu za više od dva miliona stanovnika Gaze”.

Ne možemo prihvatiti logiku zvaničnika u Izraelu i nekim zapadnim zemljama koji pokušavaju braniti neselektivno nasilje nad civilima pozivajući se na dužnost Izraela da zaštiti svoje državljane. Nasilje može dovesti samo do još većeg nasilja. Mržnja donosi mržnju. Ovaj začarani krug se mora prekinuti”, istakao je.

Zatim je podcrtao da su izraelska naselja uspostavljena kršenjem međunarodnog prava “u suprotnosti sa principom neprihvatljivosti sticanja teritorije silom”.

Kako navodi Al Jazeera, on je naveo da je Vijeće sigurnosti UN-a već utvrdilo da ova naselja predstavljaju “flagrantno kršenje međunarodnog prava i veliku prepreku rješenju s dvije države i pravednom i trajnom miru”.

Naveo je da izraelska politika širenja naselja nastavlja se nesmanjenom količinom prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kršeći pravo na imovinu, slobodu kretanja i adekvatan životni standard, te da Izrael ima dužnost da stane na kraj trenutnim kršenjima i obezbijedi reparacije.

Na kraju svog govora, predstavnik Rusije rekao je da bi dogovoreno rješenje s dvije države, s nezavisnom i održivom palestinskom državom koja mirno koegzistira s Izraelom, predstavljalo “najbolji recept za okončanje izraelskih kršenja, stvaranje garancija za njihovo neponavljanje i nadoknadu štete”.

Ruska Federacija poziva Sud da se rukovodi potrebom da doprinese stvaranju uslova za uspješne pregovore o konačnom statusu. Najbolji doprinos bi bila sudska potvrda da su Izrael i Palestina u obavezi da nastave takve pregovore, dok će sve države i organizacije sarađivati kako bi to bilo moguće”, rekao je on.

Nastavak izraelske okupacije Palestine otežava ostvarivanje prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje. Izraelska naselja su u suprotnosti sa principom neprihvatljivosti sticanja teritorije nasilnim putem”, podcrtao je na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!