Ruski voditelj koji je pozvao na utapanje ukrajinske djece dobio otkaz

Svijet 24. okt 202211:381 komentar
Izvor: Screenshot/YouTube

Nakon što je voditelj Anton Krasovski na televiziji Russia Today (RT) rekao da ukrajinsku djecu treba baciti u rijeku i utopiti, taj ruski državni kanal optužen je za poticanje genocida.

Glavna urednica ruskog državnog informativnog kanala te jedna od propagandistica ruskog predsjednika Vladimira Putina, Margarita Simonjan, rekla je da je voditelj Anton Krasovski suspendovan zbog svojih “gnusnih komentara”. Rekla je da na RT-u niko ne dijeli stavove Krasovskog. Također, objavljeno je da je Krasovski dobio otkaz, piše Sky News, prenosi Index.

Radi se o voditelju koji javno podržava rat u Ukrajini i kojeg je EU stavila na popis sankcionisanih osoba.

“Ukrajinsku djecu treba baciti u rijeku s jakom strujom”

U svojoj prošlosedmičnoj emisiji Krasovski je rekao da “ukrajinsku djecu treba baciti direktno u rijeku s jakom strujom”.

Dok je iznosio te komentare, Krasovski se referisao na tekst ruskog pisca naučne fantastike Sergeja Lukjanenka o tome kako su mu, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-ih, djeca rekla da bi bolje živjeli da im Moskva nije okupirala zemlju.

“Trebalo ih je utopiti u rijeci Tisi. Samo utopite tu djecu. Alternativa je da ih se strpa u kolibe i spali”, rekao je Krasovski u emisiji.

Kuleba: RT treba zabraniti u cijelom svijetu

U kratkom videu objavljenom na društvenim mrežama Krasovski se nasmijao izvještajima da su pripadnici ruskih snaga silovali starije žene u Ukrajini tokom rata. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba komentarisao je video s Krasovskim na Twitteru.

“Državama koje nisu zabranite RT treba pokazati ovaj isječak. Treba zabraniti RT u cijelom svijetu”, napisao je Kuleba dodajući da agresivno poticanje na genocid nema nikakve veze sa slobodom govora.

Simonjan: Za djecu Ukrajine i Donbasa želim da sve ovo što prije završi

Ruska državna televizija, pod kontrolom Kremlja, glasno je navijala za rusku invaziju na Ukrajinu. Voditelji su rutinski odbacivali izvještaje o ruskim ratnim zločinima, a mnogi su iskoristili vrijeme emitiranja kako bi pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da zauzme još agresivniji pristup u invaziji.

“Za djecu Ukrajine, kao i djecu Donbasa, i svu drugu djecu, želim da sve ovo završi što je prije moguće i da mogu živjeti i učiti opet u miru – na jeziku koji ona smatraju materinjim”, napisala je Simonjan na službenoj internetskoj stranici RT-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar