SAD u Haagu: Svjetski sud treba uzeti u obzir sigurnost Izraela

Svijet 21. feb 202415:43 0 komentara
Reuters

Sjedinjene Države rekle su u srijedu da Svjetski sud "ne bi trebao narediti bezuvjetno povlačenje izraelskih snaga s palestinskih teritorija dok razmatra zahtjev za mišljenjem o zakonitosti okupacije".

Opća skupština UN-a je 2022. zatražila od Međunarodnog suda pravde (ICJ), najvišeg suda UN-a koji je poznat i kao Svjetski sud, da izda neobvezujuće mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije.

Premda od suda nije zatraženo da izda mišljenje o povlačenju izraelskih snaga s okupiranih teritorija, mnoge države koje sudjeluju u raspravama pozvale su Izrael da to učini.

Izrael, koji ne sudjeluje, rekao je u pisanom očitovanju da bi upletanje suda moglo biti štetno za postizanje rješenja putem pregovora.

Svaki pokret prema izraelskom povlačenju sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranje vrlo stvarnih sigurnosnih potreba Izraela“, rekao je Richard Visek, vršitelj dužnosti pravnog savjetnika u američkom State Departmentu, pred sudom u Haagu.

Argumenti 50 zemalja

“Svi smo se podsjetili na te sigurnosne potrebe 7. oktobra, a one i dalje postoje. Nažalost, mnogi sudionici u sudskim raspravama te su potrebe ignorisali”, kazao je.

Više od 50 država iznijet će argumente do 26. februara. Rusija i Francuska također govore danas, u srijedu.

U ponedjeljak su palestinski predstavnici zatražili od sudaca da izraelsku okupaciju i njihove teritorije proglase nezakonitom i rekli da bi mišljenje suda moglo pomoći u postizanju dvodržavnog rješenja.

Visek je pozvao suce da se drže utvrđenog okvira UN-a za dvodržavno rješenje.

“Ukratko, važno je da sud ima na umu ravnotežu koju su Vijeće sigurnosti i Opća skupština utvrdili potrebnom za pružanje najbolje šanse za trajni mir”, rekao je. “Sud ne bi trebao utvrditi da je Izrael zakonski obvezan odmah i bezuvjetno povući se s okupiranog teritorija”, dodao je.

Od vijeća sastavljenog od 15 sudaca ICJ-a, zatraženo je da preispita izraelsku “okupaciju, naseljavanje i aneksiju… uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema, te s njihovim usvajanjem povezanih diskriminirajućih zakona i mjera”.

Očekuje se da će sucima trebati otprilike šest mjeseci da izdaju svoje mišljenje o zahtjevu, u kojem se od njih također traži da razmotre pravni status okupacije i njezine posljedice.

Izrael ignorisao mišljenje Svjetskog suda

Izrael je ignorisao mišljenje Svjetskog suda iz 2004. kada je utvrdio da je izraelski zid razdvajanja na Zapadnoj obali kršenje međunarodnog prava i da ga treba demontirati. Umjesto toga, produžen je.

Trenutna saslušanja mogla bi povećati politički pritisak zbog izraelskog rata u Gazi, u kojem je izraelska vojska ubila više od 29.000 Palestinaca, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem – područja povijesne Palestine koja Palestinci žele za državu – u sukobu 1967. godine. Povukao se iz Gaze 2005., ali zajedno sa susjednim Egiptom još uvijek kontroliše njezine granice.

Izraelski lideri dugo su osporavali da su teritoriji službeno okupirani na temelju toga što su oteti od Jordana i Egipta tijekom rata 1967., a ne od suverene Palestine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!