SAD uvode sankcije “ekstremističkoj izraelskoj grupi” zbog blokiranja pomoći u Gazi

Svijet 15. jun 202416:29 0 komentara
Reuters

Američki State Department uveo je sankcije Tsavu 9, "nasilnoj, ekstremističkoj izraelskoj grupi", zbog blokiranja konvoja koji su odvozili humanitarnu pomoć u Gazu i napada na kamione.

SAD su saopćile da su aktivisti Tsav 9 počeli blokirati ključni prijelaz, Kerem Shalom, početkom godine, a kasnije su zapalili kamione i povrijedili vozače i vojnike Izraelskih snaga, dok se glad širila unutar Gaze.

“Mjesecima su pojedinci iz Tsava 9 više puta pokušavali da osujeti isporuku humanitarne pomoći u Gazu, uključujući blokadu puteva, ponekad i nasilno”, rekao je portparol Matthew Miller State Departmenty, prenosi Guardian. “Također su oštetili kamione pomoći i na cestu izbacili humanitarnu pomoć.”

Iz Tsav 9 su rekli da su sankcije “šokantne” i da su “protiv svih američkih i liberalnih vrijednosti”. U izjavi grupe su ponovili neutemeljene tvrdnje da je Hamas preusmjerio “veliki dio” pomoći prebačene u Gazu, i tvrde da grupa predstavlja porodice izraelskih talaca koje drži Hamas.

Grupa je izazvala bijes u međunarodnoj zajednici, ali unutar Izraela postoji široka podrška njihovom protivljenju isporuci pomoći u Gazu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!