Šta bi podrazumijevao ugovor o puštanju zarobljenika u Gazi?

Svijet 20. nov 202321:40 0 komentara
Izraelski taoci
Reuters/Brian Snyder

Washington kaže da je dogovor o oslobađanju zarobljenika u Gazi “bliži nego ikad”. Ali što bi takav sporazum uključivao?

Michael Herzog, izraelski ambasador u SAD-u, rekao je za ABC tokom vikenda da bi dogovor mogao biti predstavljen “u narednim danima”, a uključivao bi pauzu u borbama i oslobađanje “značajnog” broja zarobljenika.

“Razgovaramo o pauziranju borbi na nekoliko dana kako bi mogli izvući taoce. To nije prekid vatre”, rekao je Herzog.

The Washington Post, pozivajući se na ljude upoznate s pregovorima u kojima posreduje Katar, rekao je da se američki zvaničnici nadaju da će sporazum “dovesti do barem petodnevne pauze u borbama i omogućiti oslobađanje za početak najmanje 50 zarobljenih žena i djece” .

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett, koja je danas izvještavala iz Washingtona, rekla je da broj dana na koje će borbe biti pauzirane i broj zarobljenika koji će biti oslobođeni ostaju nejasni. “To su detalji koji se još razrađuju”, rekla je.

“No, osim oslobađanja zarobljenika, ovo će također omogućiti pojačanu humanitarnu pomoć da stigne u Gazu – nešto što znamo da je očajnički potrebno.

“I … Katar [je] na čelu ovoga, radeći između strana, Hamasa kao i Sjedinjenih Država, Izraela i Europske unije, kako bi pokušali postići ovaj dogovor. Još je očito u vrlo osjetljivoj završnoj fazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad