Šta se sve dogodilo u Rafi od presude Međunarodnog suda pravde?

Svijet 27. maj 202411:15 0 komentara
REUTERS/Mohammed Salem

Međunarodni sud pravde (MSP) u petak je naredio Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na Rafah, navodeći "ogromnu opasnost" za stotine hiljada Palestinaca koji su se sklonili u to područje na jugu Gaze. Međutim, Izrael je nastavio napade, prkoseći najvišem sudu UN-a.

U subotu su nastavljeni napadi na Rafah, a izraelske snage su napale kamp Shaboura i područja u blizini kuvajtske bolnice.

U nedjelju ujutro, izraelske trupe su nastavile s napadom, ubivši najmanje šest osoba u oblasti Khirbet al-Adas.

Novinska agencija Wafa javila je da je najmanje jedna osoba ubijena, a nekoliko drugih povrijeđeno u izraelskom zračnom napadu koji je u nedjelju pogodio kuću u centru Rafaha.

Izraelske snage bombardovale su šatorski kamp u kojem se nalaze raseljene osobe u određenoj sigurnoj zoni u Rafahu, ubivši 40 Palestinaca, prema izvještajima u nedjelju navečer.

Informacije koje dolaze iz Rafaha o daljim napadima na porodice koje traže sklonište su užasavajuće“, navela je agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice UNRWA.

Postoje izvještaji o masovnim žrtvama, uključujući djecu i žene među ubijenima. Gaza je pakao na zemlji. Slike od sinoć su još jedan dokaz tome”, navela je ova agencija na mreži X.

Govoreći uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU, Josep Borrell je rekao da se odluka MSP-a mora provesti, te da će raditi na donošenju političke odluke o pokretanju namjenske misije pomoći EU na granici za granični prijelaz Rafah poznat kao EUBAM.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izjavio je da će zatražiti od ostalih 26 zemalja članica Evropske unije da daju zvaničnu podršku Međunarodnom sudu pravde i poduzmu korake kako bi osigurali da Izrael poštuje njegove odluke.

Zamoliću ostalih 26 partnera da se izjasne o podršci Međunarodnog suda pravde i njegovoj odluci, a takođe, ako Izrael nastavi da se bori protiv tog mišljenja suda, pokušaćemo da preduzmemo prave mjere da sprovedemo odluku”, rekao je on novinarima u Briselu tokom zajedničke konferencije za novinare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!