Stravnični prizori nakon napada na jedno od najvećih izbjegličkih mjesta (Uznemirujući snimci)

Svijet 12. feb 202411:00 0 komentara
SAID KHATIB / AFP

Više od 100 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, javila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA u ponedjeljak ujutru.

Područje se nalazi na granici Pojasa Gaze s Egiptom, gdje je Izrael prisilio civile da se evakuišu, tvrdeći da je to sigurna zona.

Izraelska vojska je u nedjelju odobrila plan za kopnenu ofanzivu na Rafah.

Palestinci su potražili utočište u tom gradu, dok su izraelske snage izvodile napade na ostale dijelove blokirane palestinske enklave.

Snimci i fotografije prikazuju užasne scene. Među ubijenima i ranjenima ima i dosta djece i žena.

Upozoravamo da su prizori uznemirujući.

Doaa Albaz/Anadolija
Doaa Albaz/Anadolija
Doaa Albaz/Anadolija
Doaa Albaz/Anadolija
Doaa Albaz/Anadolija

Izrael: Oslobodili smo dva taoca

Izraelska vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tokom racije koju su njezine specijalne jedinice izvele sinoć u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze. Taoci su prevezeni u bolnicu Sheba u središnjem Izraelu gdje su pregledani te je ustanovljeno kako se nalaze u dobrom stanju.

Vojska je objavila da su oslobođeni 60-godišnji Fernando Simon Marman i 70-godišnji Louis Har. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je na X-u, bivšem Twitteru, objavio da se radilo o “impresivnoj akciji oslobađanja”, dodavši da je pratio akciju iz Komandnog centra zajedno s premijerom Benjaminom Netanyahuom i visokim vojnim zapovjednicima.

Oba taoca su, javlja CNN, oteta iz kibuca Nir Yitzhak 7. oktobra prilikom upada Hamasa na jug Izraela. Islamistički militanti tom su prilikom ubili oko 1.200 ljudi, mahom civila, a oko 240 su ih oteli i odveli u Gazu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!