U Iranu pogubljen učesnik protesta

Svijet 08. dec 202211:48
Izvor: AFP

U Iranu je danas pogubljen čovjek koji je osuđen zbog ranjavanja pripadnika paravojnog ogranka iranske Revolucionarne garde nožem i blokiranja ulice u Teheranu, što je prvo pogubljenje vezano za proteste koji su nedavno izbili u zemlji nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini. paravojnog ogranka iranske elitne Revolucionarne garde

Kako javlja Reuters, vlasti u Iranu pokušavaju da uguše masivne proteste a Revolucionarna garda je u ponedjeljak pozvala pravosuđe da brzo i odlučno donese presude optuženima za “zločine protiv sigurnosti nacije i islama”.

Novinska agencija Tasnim objavila je da je ime pogubljenog čovjeka, Mohsena Shekari, ali nije objavila više detalja.

Amnesty International je saopćio da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu u “lažnim suđenjima osmišljenim da zastraše one koji učestvuju u narodnoj pobuni koja je potresla Iran”.

“Iranske vlasti moraju odmah poništiti sve smrtne kazne, uzdržati se od traženja izricanja smrtne kazne i odustati od svih optužbi protiv uhapšenih u vezi sa njihovim mirnim učešćem u protestima”, objavila je ova organizacija.

Iran je za nemire okrivio svoje strane neprijatelje, uključujući Sjedinjene Države.

Portparol pravosuđa Masoud Setayeshi objavio je u utorak da je pet osoba optuženih za ubistvo pripadnika milicije Basij, Rouhollaha Ajamiana, osuđeno na smrt u presudi na koju se mogu žaliti.

Iranska novinska agencija ISNA izvijestila je da je pet osumnjičenih pripadnika ISIS-a optuženo za “rat protiv Boga” zbog svoje uloge u masakru šiitskih hodočasnika u oktobru, zločinu koji je kažnjiv smrću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar