Ukrajina trpi velike nestanke struje dok Rusija napada ključnu infrastrukturu

Svijet 23. jun 202416:59 0 komentara
REUTERS/Alina Smutko

Ukrajinci su prisiljeni suočiti se s velikim hitnim nestancima struje dok Rusija nastavlja napade na ključnu infrastrukturu zemlje tokom vikenda, javlja Guardian.

Moskva je posljednjih mjeseci intenzivirala napade u obnovljenom napadu na energetsku mrežu zemlje.

Ukrajinska energetska postrojenja bila su pod “masivnim napadom” iz Rusije u petak navečer, saopćilo je Ministarstvo energetike zemlje, pri čemu je nekoliko radnika povrijeđeno usljed granatiranja jednog od postrojenja.

Situacija u energetskom sektoru ostaje teška“, saopćilo je ministarstvo u subotu.

Rusija je oštetila ili uništila više od polovine ukrajinske proizvodnje električne energije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski ovog mjeseca, uzrokujući najgore povremene nestanke struje od početka invazije 2022. godine.

Ukrajina je počela povremeno isklju;ivati struju 15. maja, pri čemu su cijeli dijelovi glavnog grada isključeni iz mreže kako bi se uštedjela energija.

U obraćanju u subotu navečer, Zelenski je pozvao zapadne saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke protivzračnih odbrambenih sistema.

Moderni sistemi protivzračne odbrane za Ukrajinu – kao što su Patrioti, ubrzana obuka naših pilota za F-16, i najvažnije, dovoljan domet za naše oružje – su zaista neophodni“, rekao je.

Ukrajina ima najmanje četiri Patriot sistema koje su obezbijedile SAD i Njemačka.

Od kada je Zelenski ponovio molbe za dodatnim odbrambenim oružjem, Njemačka, Rumunija i SAD su svaka obećale poslati Kijevu jedan Patriot sistem.

U petak je Nizozemska također najavila da će, u saradnji s drugom neimenovanom zemljom, Ukrajini obezbijediti dodatni Patriot raketni sistem. Time će se povećati ukupni broj ovakvih sistema u Ukrajini na sedam, što je Zelenski naveo kao potreban broj za “osiguranje naših glavnih urbanih područja” protiv ruskih raketnih napada.

Dok ove isporuke ne stignu, očekuje se da će sistematski napadi na energetsku infrastrukturu zemlje nastaviti, prisiljavajući stanovnike Kijeva da se snalaze za električnu energiju.

Kako navodi Guardian, ukrajinske vojne sposobnosti su se donekle poboljšale otkako su američki zakonodavci u aprilu odobrili ključni paket vojne pomoći. Odluke Zapada da dopusti Ukrajini da gađa rusku teritoriju svojim oružjem također su zaustavile rusko napredovanje duž sjeveroistočnog fronta u blizini grada Harkova.

Ukrajina je čak uspjela potisnuti ruske položaje, nedavno ponovno osvojivši područja jugozapadno od Vovchanska, glavne mete ruskog napredovanja u blizini Harkova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!