Velika pobjeda žena: Iran ukida moralnu policiju?

Svijet 04. dec 202212:311 komentar
Izvor: AFP

Iran je nakon višemjesečnih protesta u kojima je ubijeno više 300 ljudi odlučio da popusti, a pojavile su informacije da će moralna policija biti ukinuta, javlja AFP.

„Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem i zbog toga je ukinuta“, rekao je glavni iranski tužilac Jafar Montazeri. Ipak, ovu informaciju nisu  objavili državni mediji niti je vlada potvrdila.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan tokom posete Srbiji, nije dao direktan odgovor na pitanje o izjavi glavnog tužioca.

„Budite sigurni da u Iranu, u okvirima demokratije i slobode, koje vrlo jasno postoje u Iranu, sve ide veoma dobro“, rekao je, prenosi Glas Amerike.

Uz to, Iran je je saopštio i da će preispitati decenijama star zakon koji od žena zahtjeva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva mjeseca protesta povezanih sa strogim kodeksom oblačenja. Oni su preplavili Iran nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog porekla koju je moralna policija uhapsila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona. Ona je preminula u pritvoru od posljedica prebijanja, ali policija to nikada nije željela da prizna.

POTRESAN VIDEO: Iranka pred kamerama N1 odrezala svoju kosu

Predsjednik Ebrahim Raisi juče je rekao da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu.

„Ali postoje metode promjene ustava koje mogu biti fleksibilne“, rekao je u televizijskom obraćanju.

Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu 1983., četiri godine nakon Islamske revolucije kojom je svrgnuta monarhija.

Šta je moralna policija?

Pored dvadesetdvogodišnje Mahse Amini koju je ubila iranska policija za moral, zbog nepravilnog nošenja hidžaba, u protestima koji su uslijedili stradala je još jedna žena, poznata iranska blogerk Hadis Nadžafi, sve zbog ozloglašene moralne policije.

Broj žrtava nastavio je da raste tokom narednih mjeseci, a pojedini demonstranti osuđeni su i na smrtnu kaznu.

Moralna policija, koja nosi naziv i Gašt-e-Eršad jeste specijalna jedinica zadužena za sprovođenje poštovanja islamskog morala i privođenje žena za koje smatra da su „neprimjereno“ odjevene.

Ova vijest je izmijenjena u odnosu na prvobitno objavljenu informaciju. Opširnije pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar