(VIDEO) Kako Ukrajinci jednim potezom uništavaju ruske tenkove vrijedne milione

Svijet 19. maj 202422:35 0 komentara
X

Jedan ukrajinski odred 8. je maja objavio video u kojem se vidi dron iznad napuštenog ruskog tenka T-90M i iznimno pažljivo kroz otvoreni poklopac ubacuje ručnu granatu M67 američke izrade. U početku se iz otvora diže lagani dim, no potom izbija vatra i uskoro je čitav tenk u plamenu. U samo nekoliko trenutaka najnapredniji ruski tenk vrijedan preko četiri miliona dolara postaje spaljena olupina, a sve to zahvaljujući granati od 50 dolara izbačenoj iz drona od 2000 dolara.

Granate M67 su beskorisne kada ih se baca na oklop tenka, ali samo jedna je dovoljna da vozilo uništi iznutra, piše Forbes.

Sljedećeg dana odred je objavio još jedan sličan video, a oni nisu ni izbliza jedini. To dovodi do pitanja zašto Rusi jednostavno ne zatvore poklopce tenkova koje napuštaju?

Jednostavan odgovor na to pitanje je da je ostavljanje otvorenih poklopaca jednostavno standardna praksa. Poklopci su strašno teški: oni moraju biti jednako zaštićeni kao i ostatak tenka, što znači da su prekriveni oklopom od najmanje 45 kilograma. Neki poklopci imaju opruge kako bi ih bilo lakše otvoriti, no Rusija koristi jednostavniju tehnologiju zbog čega zatvaranje poklopca tenka zahtijeva vrijeme i trud. Vojnici koji bježe iz ruskog tenka vjerojatno su u velikoj žurbi.

Ruski tenkovi u prostoru za posadu imaju spremište za streljivo, što znači da posadu tenka čine tri umjesto četiri vojnika kao što je slučaj u zapadnim tenkovima. To također znači da će bilo kakvo ubacivanje eksploziva u unutrašnjost tenka zapaliti streljivo i prouzročiti eksploziju čitavog vozila i smrt posade.

Ako tenk udari u minu ili ga pogodi projektil ili FPV dron, zapovjednik će posadi narediti da napusti vozilo, a samo nekoliko sekundi može značiti razliku između života i smrti. Razumljivo je da se posade udaljuju što je brže moguće i ostavljaju poklopce otvorenima iza sebe.

Dodatni problem je prisutnost većeg broja FPV dronova koji napadaju preživjele članove posade. Kako kaže stara šala: kada vas i prijatelje u šumi lovi medvjed, ne morate biti brži od medvjeda, već samo od nekog u ekipi.

Mrežice za komarce

Otvoreni poklopci Ruse koštaju pravo bogatstvo u opremi. Što bi se dogodilo da se posadama naredi zatvaranje poklopaca pod prijetnjom ozbiljnih kazni?

Čak i ako se neki tenkisti sjete te naredbe u žaru borbe i odluče riskirati svoje živote kako bi ju proveli, svaki tenk ima tri člana posade, a svaki od njih bježi kroz vlastiti otvor. U slučaju tenka T-90M, čini se kako su dva od tri poklopca bila zatvorena, no poklopac zapovjednika ostao je otvoren. Potreban je samo jedan otvoreni poklopac da granata obavi svoj posao.

Jednostavno rješenje je lagana žičana mreža iznad poklopca, nešto poput mrežice protiv komaraca. Ona bi omogućavala dotok svježeg zraka, a bilo bi ju jednostavno otvarati i zatvarati. Takav pristup vidi se u još jednoj snimci ukrajinskog odreda. Dvije zaštite načinjene od, kako se čini, žičane ograde, štite poklopce zapovjednika i jednog tenkista. Ipak, zapovjednik nije spustio zaštitu pri izlasku iz tenka, što je ponovo dovelo do uništenja tenka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!