Vlasnici španskih seks klubova i radnici protestuju protiv zakona o prostituciji

Svijet 13. sep 202208:55 0 komentara
Twitter: Martin Goodman

Demonstranti, uključujući vlasnike bordela i seksualne radnice, demonstrirali su u ponedjeljak ispred španskog parlamenta zbog prijedloga zakona koji bi kažnjavao korisnike prostitucije i vlasnike seksualnih klubova ili makroe kaznama do četiri godine zatvora.

Prijedlog zakona koji podržava vladajuća ljevičarska stranka PSOE predlaže proširenje definicije podvodništva, ne čineći eksploataciju prostitutke neophodnom, već pukim trgovinskim odnosom. Po prvi put u Španiji, to bi takođe kažnjavalo kupce.

Demonstranti su nosili maske za lice i koristili su jarko crvene kišobrane da prikriju svoj identitet.

“Tražimo od socijalističke partije da povuče prijedlog zakona, koji podrazumijeva stvarno ukidanje prostitucije i osuđuje nas na rad u podzemlju”, rekla je Susana Pastor, predsjednica Platforme protiv abolicije. Ona posjeduje stan u Valensiji u kojem žene iznajmljuju sobe za pružanje seksualnih usluga.

“Došla sam danas da zaštitim svoj posao”, rekla je jedna demonstranka, Sandra, samohrana majka koja se bavi seksom već 12 godina.

Ali novi sindikat seksualnih radnika Otras nije podržao protest od ponedjeljka jer su ga organizirali vlasnici seksualnih klubova.

“Oni uopšte ne brinu o pravima seksualnih radnika”, rekla je generalna sekretarka Otras Concha Borrell za Asošijeted pres.

Borrell traži legalne ugovore za seksualne radnike i procjenjuje da ih u Španiji ima oko 200.000.

I Otras i vlasnici seks biznisa negiraju zvanične podatke vlade da je 90 posto seksualnih usluga u zemlji prisilno. Policija kaže da je 491 žrtva trgovine ljudima i seksualne eksploatacije spašena u Španiji 2021.

Na evropskom nivou, Evropski parlament procjenjuje da je do 180.000 žrtava trgovine ljudima eksploatisanih u prostituciji, a industrija generiše 10,8 milijardi eura (10,9 milijardi dolara) godišnje u bloku.

Smatra se da Španija ima jednan od najlabavijih zakonskih okvira za prostituciju u Evropi, a kažnjava se samo kada se eksploatacija ili zlostavljanje može dokazati. Predloženim nacrtom bi se kaznili i klijenti i omogućioci. Još treba da prođe kroz parlament.

Španija je takođe nedavno zabranila reklamiranje prostitucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad