Washington odlučno podržava kandidaturu Finske i Švedske u NATO

Svijet 19. maj 202207:29 > 07:31
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Sjedinjene Američke Države su u srijedu izrazile odlučnu podršku zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske "prijetnje".

“Srdačno pozdravljam i odlučno podržavam historijsku kandidaturu Finske i Švedske”, rekao je predsjednik Joe Biden koji u četvrtak treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.

Demokratski predsjednik je u saopćenju rekao da “jedva čeka da sarađuje sa američkim Kongresom i saveznicima u NATO-u kako bi Finska i Švedska uskoro ušle u najsnažniji odbrambeni savez u historiji”.

Ove dvije skandinavske zemlje predale su u srijedu službenu kandidaturu.

Iako su tokom historije bile neutralne, naglo su promijenile smjer nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, što je utjecalo i na njihovu javnost koja je dotad bila suzdržana prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Stockholm i Helsinki su se stoga odlučili stati pod NATO-ov kišobran, dakle, konkretno pod vojnu zaštitu drugih evropskih zemalja i na kraju i SAD-a, nakon napada Moskve na susjednu zemlju.

Kandidature sada moraju proći dvije važne etape, što je proces koji može potrajati mjesecima: potpisivanje protokola o pristupanju, a onda ratifikaciju u parlamentima 30 zemalja članica.

Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo. U Washingtonu je dobio gotovo jednoglasnu podršku i potvrda u Kongresu trebala bi biti tek formalnost.

No, Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovo usprotivila pristupanju ove dvije zemlje.

Ankara optužuje Švedsku da je “rasadnik terorističkih organizacija” poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za “terorizam” i da su obustavile izvoz oružja u Tursku.

Američki državni sekretar Antony Blinken koji je razgovarao telefonom s NATO-ovim glavnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, sastao se u srijedu u New Yorku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom ne bi li pokušali riješiti problem.

“S razlogom smo zabrinuti za sigurnost. Želimo razlike prevladati dijalogom i diplomatijom”, istakao je turski ministar ostavljajući otvorena vrata rješenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar