Članovi porodice Arnele Đogić u sudnici nasrnuli na ubice

Vijesti 14. jun 201614:10 > 14:18
N1

Članovi porodice ubijene Arnele Đogić su nakon izricanja presude na Kantonalnom sudu u Zenici nasrnuli na osuđenog Avdiju Selimovića. Službenici Sudske policije su spriječili veći incident.

Na ročištu u Kantonalnom sudu, sudija Enes Malićbegović donio je odluku da Muriza Brkića i Avdiju Selimovića, zbog posebno okrutnog ubistva Arnele Đogić iz Olova, osudi na po 40 godina zatvora.

Sudija Malićbegović rekao je kako je ovo teški oblik ubistva, odnosno ubistvo na okrutan način. Tužiteljica kantonalnog tužilaštva ZDK Lejla Handžić – Selimović tražila je maksimalnu kaznu zatvora. 

Priznanje optuženih moralo se uzeti u obzir. Dana 27. februara 2016. godine u Olovu su na brutalan način ubili Arnelu Đogić. Sud optužene osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od po 40 godina, a u kaznu zatvora se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 29. februara pa nadalje. Imamo teško krivično djelo i ovakva djela su u sudskoj praksi nezampaćena. Ubistvo na ovakav način je ubistvo iz bijesa i način na koji je sila primijenjena da bi se neko lišio života nije u redu. Također, i sakrivanje i uništavanje dokaza kao i odlazak u kafanu gdje su pili i veselili se,. Nećemo znati nikada prave razloge zašto su to učinili i to ostaje u njihovim umovima. Ljudi su radili različita krivična djela, pa i ratni zločini u tim uvjetima su uslovno rečeno razumljivi, ali u mirnodopskim uslovim a da se nešto ovako uradi je nezabilježeno“, rekao je Malićbegović, dodavši kako unatoč priznanju treba u obzir uzeti agresivnost, odsustvo emocija i smatra da je ovo adekvatna kazna.

Brkiću i Selimoviću je priznanje uzeto kao olakšavajuća okolnost jer je to značilo skraćeni postupak i pronalazak tijela žrtve, te činjenica da ranije nisu osuđivani.

Prema navodima iz optužnice, Selimović i Brkić su pretukli Đogić, a zatim joj preko usta vezali PVC uže kako ne bi mogla pozvati pomoć, nakon čega je Muriz Brkić nožem nanio nekoliko povreda u predjelu vrata te zaklao Arnelu, nakon čega su njeno tijelo bacili niz liticu od oko 70 metara misleći da njeno tijelo neće biti pronađeno na nepristupačnom terenu.

https://youtube.com/watch?v=_DrbgecTDtY

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.