Tužilaštvo odgovorilo na optužbe porodice ubijene Đogić

Vijesti 15. jun 201614:15 > 14:18
Anadolija

Članovi porodice ubijene Arnele Đogić iz Olova iznijeli su niz optužbi na rad tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zenica Ešrefa Sikire nakon jučerašnje presude kojom su Muriz Brkić i Avdija Selimović na po 40 godina zatvora zbog okrutnog ubistva 24-godišnje djevojke iz Olova.

Sestra ubijene Arnele Đogić, Edina je nakon izricanja presude kazala kako joj kazna od 40 godina ubicama ništa ne znači, jer je ostala bez sestre te dodala da bi njena sestra bila živa da je kantonalni tužitelj Ešref Sikira ranije reagovao na prijetnje upućene Arneli i njenoj porodici.

Na iznesene optužbe oglasili su se iz Kantonalnog tužilaštva Zenica kazavši da  je Kantonalno tužilaštvo do sada, po podnesenoj prijavi Arnele i Aldine Đogić, zaprimilo samo jedan Izvještaj MUP-a Zenica, uprava policije, PU V-PS Olovo.

“Izvještaj je podnesen zbog događaja koji se desio dana 28. juna 2015. godine, za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti počinjeno od strane nepoznatog počinitelja, za kojeg je nakon izvršenih provjera naknadno utvrđeno da se radi o Selimović Avdiji. Na osnovu navedenog Izvještaja postupajući tužitelj je proveo istragu te u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem donio Naredbu o obustavi istrage”, stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva.

U skladu sa Zakonom tužitelj je, navodi se, oštećene obavijestio o svojoj odluci te ih poučio o njihovom pravu da, ukoliko se ne slažu sa odlukom postupajućeg tužitelja, mogu uložiti prigovor Uredu glavnog tužitelja što oštećene nisu uradile.

“Vezano za navode porodice oštećene Arnele Đogić iznesene u medijima da je Arnela Đogić primala prijetnje od optuženog Avdije Selimovića, isto nije prijavljivano Kantonalnom tužiteljstvu i o tome ovo Tužiteljstvo nije imalo nikakvih saznanja te u skladu s tim i nije moglo preduzimati potrebne radnje u cilju utvrđivanja istog”, naveli su u saopštenju.

Kako su istakli, što se tiče optužbi na rad tužitelja Ešrefa Sikire, ne radi o neodgovornom i neprofesionalnom tužitelju, već se radi o tužitelju sa dugogodišnjim iskustvom koji je u svom dosadašnjem radu pokazao izuzetno visok stepen profesionalnosti, kvalitete i odgovornosti prema dužnosti koju obnaša, što potvrđuju i svi rezultati njegovog rada, naveli su u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.