Pandurević: Javni servisi osim prava imaju i obaveze

Vijesti 15. jun 201615:22 > 15:40
N1

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević je komentarisala stav Saveza za promjene, odnosno zašto je protiv prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV servisu.

Mi smo protiv toga iz više razloga. Jedan je što je stav Vlade RS da je ovaj Zakon i ovakav način rješavanja neprihvatljiv za RS. To je dopis Vlade RS koji traži obaranje ovog rješeneja. Drugi razlog je što se ovim kroz entitetske zakone trebaju da uvedu porezi koji dovode u diskriminatorski položaj stanovnike. Recimo, 22 miliona bi bilo sakupljeno na dodatne poreze samo u RS na godišnjem nivou od poreza na plate. Plus bi i penzioneri plaćali poreze i imali bi druga opterećenja. Recimo domaćinstvo u kojem dvije osobe rade i imaju prosječnu platu, za RTV pretplatu bi izdvajali po ovom prijedlogu, koji je došao kao dopis Odbora u Parlament, 15 KM“, kazala je Pandurević te dodala:

“Mi smatramo da je to apsolutno neprihvatljivo. Zapanjeni smo da direktor RTRS-a uprkos stavovima Vlade RS zagovara ova rješenja. Finansiranje javnih servisa treba riješiti, ali isto tako i javni servisi trebaju da pokažu odgovornost. Nemaju samo prava nego trebaju da ispune i svoje obaveze koje imaju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.