Eksterna matura stres za učenike, roditelje i nastavnike

Vijesti 20. jun 201617:55 > 19:09
N1

Blizu tri hiljade i 700 učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo danas i sutra polažu eksternu maturu iz maternjeg, stranog jezika, te matematike.

Iako je resorno kantonalno Ministarstvo ranije zatražilo, zbog bojazni od varanja na ispitima, da se matura radi u fiskulturnim salama i pod videonadzorom, ta inicijativa nije dobila podršku nadležnih institucija.

U Osnovnoj školi Malta, proces polaganja eksterne mature već petu godinu protiče bez problema. Stresa i posla ima, kako za nastavnike, tako i za učenike. Pritužbe roditelja su minimalne.

U pauzi između dva ispita učenici razmjenjuju iskustva i pripremaju se za jedan od najbitnijih ispita u njihovom devetogodišnjem školovanju. Koliko će bodova osvojiti, kakve će ocjene dobiti? Veliki zadatak i velike obaveze su pred njima

Sve to nadgleda i Asmir Hasečić. Najmlađi direktor jedne osnovne škole u Kantonu Sarajevo. Kaže da ekipe nastavnika prate cijeli proces, dok bi za videonadzor bilo potrebno mijenjati postojeće zakone.

Ove godine se to nije moglo izvrsiti na vrijeme tako da ostaje stari princip eskterni nastavnici kod nas su nastavnici os sokolje koji su u sali takodjer pojacano je dezurstvo time da je zamjenik predsjednika emis takodjer u sali da bi bio jaci nadzor“, rekao je Hasečić, direktor OŠ Malta.

Resorni ministar Elvir Kazazović danas nije bio dostupan za izjavu, ali njegova incijativa da se ispiti rade u fiskulturnim salama i pod videonadzorom, radi sprečavanja eventualnih varanja, nije naišla ni na pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Postavljanje video nadzora u učionicama ili fiskulturnim salama u svrhu kontrole da li učenici prepisuju ili na drugi nedozvoljen način rješavaju testove eksterne mature, ne može biti zakonita mjera za ispunjenuje te svrhe. Sasvim je logično da se svrha može ostvariti na drugi manje invazivan način“, stoji u saopćenju.

Haso Dudo, roditelj je dvije djevojčice od kojih je jedna eksternu maturu polagala danas, nema ništa protiv videonadzora. Siguran je u znanje svoje djece. Čitav proces podržava, jer kaže, daje jasnu sliku o tome u koju školu se djeca mogu upisati.

Stres postoji kako će uraditi tu eksternu. Ako zakažu da li će imati dovoljno bodova da mogu proći na upis recimo u Treću gimnaziju, Drugu gimnaziju ili neku drugu školu koja je višerangirana… taj stres postoji kod djece“, kazao je Dudo.

Cjelokupni rezultati ispita biće poznati sutra, a učenici prijave za upis u srednje škole predaju već u četvrtak. To od ove godine mogu učiniti i online. Putem ove stranice, dovoljno je da klinku na ikonu Prijava i pronađu neophodne podatke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.