Dugovanja u bolnicama BiH: Reforma zdravstva neophodna

N1

Od ranije je poznato da je KCUS u dubiozi 100 miliona maraka. Kako je do duga došlo, trenutno ispituje finansijska policija. Nalazi do koje je došla Komisija zadužena da popiše svu opremu na Klinici pokazali su da je KCUS proteklih godina nabavljao sve i svašta, a da pojedina oprema nikada nije stavljena u upotrebu.

Kakva je oprema u pitanju, detalje nismo dobili na Klinici jer kako kažu, istraga je u toku. Oni koji jesu htjeli pričati su pacijenti.

“Drug je u bolnici. Čeka još na operaciju i to sedam dana mimo svog roka”.
“Ja sam sa onkologijom zadovoljna”, kažu Sarajlije.

Na zatvorena vrata smo naišli u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Dug u ovoj bolnici premašio je 20 miliona maraka. Kasni se sa izmirenjem dospjelih obaveza, aparati nužni za pružanje usluga nisu u funkciji. Lijekova dovoljno nema. Pacijenti ispaštaju.

“U kritičnom stanju je duže vrijeme, vidi se nema šta. Pacijenti se snalaze kako znaju, tako i doktori čini mi se, kako, to ne znam”.
“Dobro se odražava, pacijenti to znaju, porodice”.
“Teško je i kad dođeš, kad te naruče čekaš, pa nikad, pa nikad”, mišljenja su Zeničana.

Gubici zdravstvenog sektora u RS također se mjere milionima maraka. Dug bolnice Istočno Sarajevo premašio je 22 miliona maraka. Korisnici usluga mjesecima gledaju nezadovoljne doktore. Usluga trpi. Nedostaje svega, kažu pacijenti.

“Samo kad pogledate hirurgiju, to je kao 15. a ne 21. vijek“.
“Nezadovoljna potpuno. Sad sam sa hematologije, ništa mi nisu rekli. Katastrofa jedna”, kažu građani Istočnog Sarajeva.

Prinuđeni su kažu usluge tražiti u drugim bolničkim ustanovama. Preglede obavljaju nekoliko stotinama kilometara dalje, u Kliničkom centru Banjaluka. Troškove snose sami. A ni tamo situacija nije sjajna. Ni iz ove bolnice se ne oglašavaju po pitanju stanja.

“Kad bi bilo više para, bila bi bolja i usluga”.
“Nehigijenski je”, kažu građani Banjaluke.

Upućeni u zdravstveni sektor kažu da situacija neće biti bolja ni u FBiH ni RS bez reforme zdravstva, paralelno racionalizacije te da tužilaštvo radi svoj posao i pravdi privede sve one koji su napravili ogromna dugovanja u zdravstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.