Jedinstveno "ne" RS adaptaciji SSP-a postaje "možda"

Vijesti 11. jul 201618:13 > 19:21
N1

Nedavno je jedinstven stav Republike Srpske bio "ne" adaptaciji SSP-a. Danas se čini da bi se moglo iznaći rješenje tog problema.

Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da bi Njemačka mogla nadoknaditi gubitke poljoprivrednika u BiH, Dodik je spreman na razgovore. No, čini se da političari iz ovog bh. entiteta nisu ovaj put jedinstveni.

Ranije su ovi u zajedničkim institucijama govorili da će oni riješiti problem a kada su otišli kod Merkelove ona je sama vidjela da tu postoje određeni problemi i ponudila je da pruži podršku putem određenih sredstava kako bi se nadoknadili ti gubici. Ona je imala veću svijest nego ovi u Sarajevu koji bi se trebali baviti tim problemima“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Političko jedinstvo je nestalo. Opozicione stranke ovog entiteta smatraju da treba pozdraviti spremnost Merkelove da pomogne, a ne postavljati ultimatume. Spremnost Milorada Dodika da mijenja stav o adaptaciji SSP-a vide i u nedostatku novca iz MMF-a.

Evidentno je da im pare trebaju kao voda u ovom trenutku. Jasno je da su presušili svi izvori finansiranja i jedini izlaz je novo zaduživanje, a odlukom MMF- a se i taj prostor zatvorio i sve će teže biti dobiti kredite“, kazao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Predloženom adaptacijom SSP Dodik tvrdi da bi 220 miliona maraka bio direktni gubitak poljoprivrednih proizvođača gubitak, a entitetski budžet oštećen za oko 70 miliona.

Dodik je najavio da će se prekosutra u Istočnom Sarajevu sastati sa njemačkim ministrom poljoprivrede da se usaglasi mehanizam kako će se gubici nadoknaditi. Sastanku će prisustvovati i predstavnici poljoprivrednih udruženja od kojih će, bar prema najavama entitetskog predsjednika, zavisiti da li će RS pristati na adaptaciju SSP-a po ponuđenim uslovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.