Širom SAD-a obilježava se 11. juli i sakupljaju donacije

Vijesti 11. jul 201618:19 > 18:41
Dželdina Dželil

Jučer je u američkom gradu Bowling Green u Kentuckyju održan drugi po redu Marš mira na kojem je bilo prisutno oko 500 ljudi, dok je prošle godine taj broj iznosio blizu 800.

Dželdina Dželil je rođena u Foči, a u Bowling Greenu u Kentuckyju živi od 1998. godine i inicijatorka je i jedna od glavnih organizatora Marša mira koji se održava u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Prodavali smo majice i srebreničke cvjetove, a svi prihodi idu djeci povratnika u Srebrenicu i okolinu. Prošle godine smo podijelili oko 11.000 dolara, dok za sad nemamo još uvijek tačne informacije koliko smo prikupili, ali se nadamo da će ta cifra iznositi bar pola od one iz prošle godine“, kazala je Dželil.

U ovome malom gradu živi oko 80.000 stanovnika, dok je blizu 6.000 Bosanaca. Posebno smo ponosni na volontere koji su pomogli oko ovogodišnjeg Marša mira jer je omladina koja je rođena u Americi napravila ovaj događaj mogućim“, dodala je.

Kazala je i da su ponosni na gradsku Vladu i Upravu koja je proglasila 11. juli 2016. Danom sjećanja na Srebrenicu (Srebrenica Remembrance Day).

U Muzeju Kentucky se danas održava program u kojem će oni koji su preživjeli genocid pročitati svoje doživljaje, i ne samo iz Srebrenice već i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Također, pored ovoga američkog grada, širom Amerike bh. zajednice obilježavaju 11. juli svake godine na razne načine – ili kroz Marš mira ili putem nekog drugog programa, predavanja ili prezentacije.

I u Bostonu je obilježen 11. juli u kojem su Bosanci simbolično sipali kafu.

Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil
Dželdina Dželil

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.