Produženje roka naplate RTV takse putem telekom operatera?

Vijesti 20. jul 201612:32 > 12:34
N1

Predstavnički dom PS BiH na jučerašnjoj sjednici zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a odbacio je izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu BiH kojim je bilo predviđeno da se naplata RTV take, umjesto putem telekom operatera, ubuduće vrši uz račune za električnu energiju. Inače, i model naplate putem telekom operatera istekao je 30. juna.

Odbor Javnog RTV sistema u skladu sa članom 18. Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine ima mogućnost da utvrdi model naplate RTV takse i primijeni ga tako da bez obzira na jučerašnju odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ukoliko Odbor sistema dogovori sa tri elektrodistribucije, onda je model naplate takse putem računa za električnu energiju moguće svakako primijeniti, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH.

Naglasio je da to podrazumijeva i dobru volju elektrodistribucija, a da su izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH usvojene, onda bi to podrazumijevalo obavezu.

”S obzirom na odnose hrvatskih predstavnika po ovom pitanju, malo je vjerovatno da bi Elektroprivreda HZHB prihvatila da potpiše ovaj ugovor”, naveo je Novaković.

Druga varijanta je nastavak sadašnjeg modela, pošto je 1. augusta sljedeća sjednica Predstavničkog doma PS BiH. Moguće je po hitnoj proceduri usvojiti izmjene i dopune Zakona o javnom RTV sistemu BiH kao što je to urađeno i prošli put i nastaviti primjenu postojećeg modela do donošenjenja konačnog rješenja. To su dva načina”, rekao je Novaković.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu BiH može doći za sjednicu Predstavničkog doma PS BiH 1. augusta od Vijeća ministara BiH ili od poslanika, odnosno grupe poslanika ili partija.

Bilo bi logično, ipak, da izmjene i dopune Zakona dođu od Vijeća ministara BiH”, smatra Novaković.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PS BiH, na pitanje da li bi se ponovno produženje izmjena i dopuna Zakona o Javnom RTV sistemu vezalo za rok, kao posljednji koji je važio do 30. juna, rekao je da ”vjerovatno ne bi”.

Budimo otvoreni, tom modelu je isteklo vrijeme u svakom smislu bez obzira na zakonsku obavezu. Sve više i više ljudi ‘gasi’ fiksne telefone, prelazi na kablovske operatere i sve veći je broj onih koji neće biti uključeni u tu obavezu tako da taj model može biti gašenje požara. Ono što po meni daje nekakvo ubjeđenje da može doći do rješenja je ranija odluka Predstavničkog doma PS BiH da se formira interresorna radna grupa. I treba sada ubrzati taj posao. Savjet ministara BiH bi morao što hitnije zatražiti članove te radne grupe od parlamenta i dati svoje i ući u formiranje radne grupe, interresorne, koja bi onda u jednom kraćem periodu od nekih šest mjeseci došla do trajnog i održivog rješenja”, cijeni Novaković.

On naglašava da se ”ništa ne bi promijenilo ako bi se izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu usvojile 1. augusta, jer bi ostalo vremena za fakturisanje i za jul, jer se, inače, fakturiše u augustu”.

Tako da ne bismo izgubili ništa ukoliko po hitnom postupku raspravimo o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu 1. augusta“, poručio je Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.