Dogovor bez HDZ: Mehanizam (ne)koordinacije

Vijesti 01. aug 201618:46 > 19:03
N1

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana, a od strane ovlaštanih predstavnika Vijeća ministara, Vlade FBiH i predstavnika Vlade RS-a.

  U slučaju kada neka od tijela ne usaglase pozciju isto pitanje će biti upućeno višem nivou u sistemu, zaključno sa Kolegijom za evropske integracije.

Upravo ova stavka u dogovoru lidera SDA i SNSD o mehanizmu koordinacije neprihvatljiva je za Dragana Čovića lidera HDZ-a jer u sastavu ‘višeg tijela u sistemu koordinacije’ nema predstavnika kantona koje imaju značajne ustavne nadležnosti

U otvorenom pismu evropskim zvaničnicima Čović je podvukao da bi mehanizam bez sudjelovanja bilo koje od razina vlasti bio neustavan, nelegitiman, disfunkcionalan.

Otvoreno pismo uputili su iz centrale HDZ-a i HNS-a i to na adresu Dodika i Izetbegovića uz pitanje da je ovo dogovor dvojice protiv trećeg i da li su istupali u ime stranke ili institucija koj predstavljaju?

Sve ove navode u razgovoru za N1 komentirao je i predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvidzić, kazavši kako pozicija kantona nije promijenjena u mehanizmu koordinacije.

Tekst mehanizama mora biti usvojen i na Vijeću minitara ali i na ostalim nivoima.

Očekivano, dogovor dva lidera pozdravili su u SDA, SBB i SNSD-u uz ocjenu da je ispoštovana ustavna procedura BiH. U SDP-u su ponovili kako mehanizam koordinacije predstavlja uvođenje konfederalizacije BiH, dok su u DF naglasili kako nisu sigurni da će na kraju uopće biti usvojen.

Zanimljivo da danas čak ni pojedini ministari nisu znali sto je zapravo dogovoreno na jučerašnjem sastanku jer još uvijek nisu dobili zvaničan dokument koji je potpisan.

Još jedno za HDZ sporno pitanje je razgovor o kreditnom aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda, jer je to pitanje već bilo rješeno, no iskorišteno je u dnevnopolitičke svrhe što je nedopustivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.