Šta će se dogoditi sa mehanizmom koordinacije?

Vijesti 03. aug 201619:01 > 19:06
N1

Dragan Čović danas je bez komentara, javnosti će se obratiti na sutrašnjoj konferenciji u Mostaru, dok je Bakir Izetbegović jasno podcrtao svoj stav, sličnih sastanaka u relaksiranoj atmosferi kakvu je očekivao u Orahovici, više neće biti.

Ponovio je da kantoni nisu izuzeti iz mehanizma koordinacije niti da će bilo ko biti preglasan.

No ako se primjerice, u razgovoru sa EU otvori pitanje obrazovanja koje je u nadležnosti kantona i pritom ne donesu jedinstveni stavovi, odluku može preispitati više tijelo koje se sastoji od predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade Federacije, ali ne i kantona za koje u HDZ smatraju da su jedino mjesto gdje ne mogu biti preglasani.

Za premijerku RS napravljen je previd koji se da ispraviti, no odbacuje navode da se dogovor Izetbegović-Dodik napravio na bilo čiju štetu.

“Oni aludiraju na jedan previd da se formalno nije u jednom stavu ponovilo kantoni i Brčko distrikt. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik već danas je dao prijedlog koji je otišao prema članovima Predsjedništva BiH da se u stavu za koji se smatra da je izbačen dio ili napravljen previd vrati formulacija koja će zadovoljiti sve u BiH. Dogovor o mehanizmu koordinacije nije ni na čiju štetu. Na sastanku sa Bakirom Izetbegovićem razriješena su sva otvorena pitanja”, tvrdi.

“Mehanizam koordinacije je izuzetno komplikovan sistem odlučivanja u koji će biti uključeno na stotine predstavika vlasti na svim razinama i administrativnih radnika i blokade će biti moguće. No on je takođe i pokazatelj povjerenja koje među političkim stranakama ne postoji. Dvadesetak godina nakon rata i dalje se pitaju ko će koga preglasati, je li sklopljen dogovor dvojice nauštrb trećeg, dok se stvari od državnog značaja raspravljaju ili pokušavaju dogovoriti u restoranima i kafanskim objektima”.

Zbog političkih prepucavanja do daljnjeg ostaju na čekanju pitanje Mostara ali i cijeli set zakona zbog blokade rada Predstavničkog doma Federalnog parlamenta uključujući i Zakon o igrama na sreću. Upravo oporezivanje kladionica Izetbegović je jučer naveo kao istinski razlog stvarana kako je kazao vještačke krize.

Politička prepucavanja građane ipak ne čude, na krize su navikli posebno u predizborno vrijeme. No evropski put BiH biće nastavljen jer drugog izbora nema, upozoravaju analitičari. Može se tek pretpostavati koliko će taj put sa ovdašnjim političarima biti trnovit i zavijen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.