Ko će usaglasiti mehanizam koordinacije

Vijesti 04. aug 201617:14 > 19:05
N1

Nakon nedjeljnog dogovora Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o mehanizmu koordinacije i svojih pisanih zamjerki upućenih domaćoj i stranoj političkoj sceni, Dragan Čović obratio se medijima iz svoje kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru. Bio je jasan. Pozicija kantona mora biti precizirana.

Iz Mostara Dragan Čović kazao je da niko u ime Hrvata nije mogao reći da se slažu sa nedjeljnim dogovorom Izetbegovića i Dodika o mehanizmu koordinacije. Osvrnuo se i na neodržani sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Čović je bio eksplicitan i kazao da je ostao zatečen terminom za sastanak u Konjicu jer sa Izetbegovićem uoči toga nije kontaktirao. Čović želi da se pozicija kantona precizira u dogovor mehanizmu koordinacije. I to institucionalno.

I u tački 2 i u tački 3 treba vrlo precizno izrekom po posebnom tačkom navesti svih 10 županija da moraju biti nazočni, jednako tako i u tački 3 ako treba biti uopšte ta tačka. Mi čak nismo za nju da uopšte treba, ali ako treba, onda opet trebaju biti precizno definirane i županije i Distrikt Brčko. Bez toga to ne ide, inače se poigravamo sa nadležnostima”, naglasio je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Novinarima se nekoliko sati kasnije ispred zgrade državnog Predsjedništva u Sarajevu obratio i Bakir Izetbegović. Nasamo sa Čovićem, kaže, više neće. Jedino u koalicionom krugu SDA – SBB – HDZ. Kazao je da poziciju kantona niko nije doveo pitanje. I on je stava da sve ide na institucionalni nivo, odnosno Savjet ministara.

Mislim da će nakon par dana ova stvar biti riješena. Da se pravi sada jedan virtualan problem. I onda će naravno kantoni eventualno biti pobrojani, a već jesu uključeni jer je rečeno da će biti uključeni i onda će se prihvatiti i tako će BiH da nastavi svoj put do nažalost neke nove krize koju će neko ponovo bez potrebe da proizvede”, istakao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A ko je koga i da li obavijestio o sastanku i dalje će ostati enigma. Ima li parlamentarne većine, ima li ili nema krize, ni oko toga Čović i Izetbegoviće ne dijele isto mišljenje.

“Analizirajte odluke Parlamenta Federacije i Bosne i Hercegovine i vidite koliko je odluka donijela ta parlamentarna većina koju formalno imamo i to će vam biti odgovor da li ona postoji – ne postoji”, kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

“On to uporno tvrdi, a nikad mi nije dao precizan odgovor na šta konkretno misli. Dakle, sve je počelo sa pričom o kladionicama koje zarade više nego BH Telecom”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sjednica Savjeta ministara na kojoj bi tekst mehanizma koordinacije bio usaglašen – može sve riješiti – iz Mostara je poručio Čović. Sličan stav iz Banjaluke ranije je iznio i predsjednik Republike Srpske. A i Izetbegović je iz Sarajeva poručio da se sve može riješiti institucionalno. Sa svim se slaže i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Još samo da se dogovore kako bismo u septembru mogli imati pozitivan stav zvaničnog Brisela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.