Potvrđena presuda Mladenu Ždrali, 15 godina zatvora

Vijesti 25. aug 201610:15 > 10:20
N1

Sud BiH potvrdilo je konačnu presudu u predmetu protiv Mladena Ždrale, osuđenog na 15 godina zatvora.

Radi se o predmetu u okviru akcije kodnog naziva „Lutka“, koja je jedan od najvećih predmeta protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH.

Nakon što je Sud BiH u trećem stepenu potvrdio presudu od 15 godina zatvora za optuženog pripadnika zločinačke organizacije Mladena Ždrale, zv. „Pata“, Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, izražavaju zadovoljstvo osuđujućom presudom u ovom složenom predmetu, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Mladen Ždrale procesuiran je zbog sudjelovanja u trostrukom ubistvu počinjenom u naselju Vraca u Sarajevu u mjesecu novembru 2005. godine, počinjenom u blizini entitetske linije, koje je dugi niz godina, sve do aktiviranja predmeta Tužiteljstva BiH, bilo nerasvjetljeno ubistvo počinjeno u stilu mafijaških likvidacija, a što je unijelo nemir i nesigurnost građanima Sarajeva, Istočnog Sarajeva i BiH.

Prema prikupljenim dokazima, rafalnim pucnjima iz automatskog oružja, tada su ubijeni Milorad Todorović, kao i Radomir Janković i Esad Šenderović a teško ranjen Murat Komarica, koji su se sa njim nalazili u ugostiteljskom objektu „Dva bora“.

Tužiteljstvo BiH teretilo je osuđenog da je sudjelovao u pripremi i izvršenju ovog kaznenog djela, te pomoć ubici nakon počinjenog zločina, a prema dostupnim dokazima ubistvo je počinio Boris Govedarica, koji je ubijen u Istočnom Sarajevu 2007. godine, te nije  mogao biti procesuiran.

U toku je proces u predmetu „Lutka“, u kojem se između ostalog sudi optuženima za ubistvo Borisa Govedarice, a u kojem se uskoro očekuje prvostepena presuda.

Predmeti u okviru operacije kodnog naziva „Lutka“ su od izuzetnog značaja za borbu protiv struktura organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.