"U BiH je spremno 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja"

Vijesti 15. sep 201611:20 > 12:07
N1

U Ministarstvu vanjskih poslova održan je sastanak predstavnika Generalskog zbora i tehničkog ministra Mire Kovača. Razgovarali su o odnosima sa susjedstvom, a posebno s BiH.

General PavaoMiljavac istaknuo je kako je hrvatska vojska tri puta tokom rata spasila BiH, ali da nije imala pretenzije na teritorij te zemlje.

”Mi smo samo štitili naše nacionalne interese s nikavim ciljem pripajanja tog prostora. Želimo formalizovati radne sastanke jer Generalski zbor ima preko 80 generala i možemo biti kvalitetna pomoć ministru”, kazao je Miljavac.

Na sastanaku je bilo i riječi o referendumu koji će se provesti u Republici Srpskoj.

”Dotaknuli smo se i tog referenduma. Mislim da je to jedan probni balon da se vidi kako će to biti prihvaćeno do međunarodne zajednice i politke u BiH i Srbiji. Krajnji cilj je pokušaj referenduma za otcjepljene, ali to nije tako jednostavno. Mislim da je za BiH najgore ako se dira u dogovoreno bez dogovora unaprijed. Mislimo da se ne treba jednostrano donositi odluke”, kazao je Miljavac.

Tehnički minstar Miro Kovač je kazao kako njegov resor sarađuje s kolegama iz BiH kada je u pitanju podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja.

”Što se tiče službe vanjskih poslova mi sarađujemo s DORH-om i tu postoje razgovori koji idu za tim da se taj problem riješi te da nema progona hrvatskih branitelja kad je vlast u BiH u pitanju”, kazao je Kovač.

”Mi ćemo najprije formirati vladu. Jesmo u kontaktu s kolegama u BiH. Neke stvari smo već riješili. Planirali smo zajedničku sjedicu vlada i Vijeća minstara zbog pada vlade do toga nije došlo. Očekujem da ćemo tu sjednicu održati nakon formiranja vlade, a tada ćemo direktno rješavati važne stvari”’, kazao je Kovač.

Miljavac: Tamo stoji da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu 

Nakon izjava na pres-konferenciji general Pavao Miljavac dao je kratki intervju našem reporteru Antoniu Zavadi u kojem je detaljnije objasnio o čemu je bilo riječi na sastanku s Kovačem.

”Težište razgovora su bile optužnice BiH i Srbije i pitanja oko naših optuženih u Haagu. Smatramo da je ministar Kovač kao rijetko ko zainteresiran da se to pitanje pokrene. Veliki broj optužnica koje se pojavljuju u BiH – to može imati nezgodne refleksije na Hrvatsku ka npr. da se traži da smo mi bili agresor na BiH”, kazao je Miljavac.

Kazao je kako nije toliki problem u optužnicama nego u njihovim kvalifikacijama.

”Mi imamo informacije da je 900 i nešto optužnica pripremljeno i nama su kvalifikacije tih optužnica najveći problem. Tamo stoji da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem protjerivanja muslimanskog stanovništva pod vodstvom Tuđmana i Šuška. Ako postoje stvarni dokazi  da je netko počinio zločin mi nismo protiv suda, ali davati opće kvalifikacije je neprihvatljivo”, kazao je Miljavac.

”Hrvatska nije bila agresor na BiH. Postoji nekoliko sporazuma Tuđman-Izetbegović po kojima se legaliziralo djelovanje hrvatske vojske u BiH. Treba za ovo šira diplomatska aktivnost, a ako ne onda i imamo mi materijala za protutužbe, ali to ne donosi mir. BiH želi u EU, ali ne može preko Hrvatske”, kazao je Miljavac kazavški kako je nekim braniteljima iz izvora koje nije htio otkriti, poručeno da ne idu u BiH, ali ni u zemlje EU zbog opasnosti da budu izručeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.