Seizović: Bh. građani su spremni dati živote za teritorije

Vijesti 17. sep 201609:19 > 09:21
N1

Gost Novog dana bio je Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava. Profesor Seizović komentirao je naslove iz dnevne štampe i političku situaciju u kojoj se BiH nalazi.

”Ne mogu vjerovati da neko može očekivati nerazumnu odluku bilo kojeg suda. U ovoj zemlji, građani su spremni dati i svoje živote za nekakve dijelove teritorije što se meni čini potpuno nerazumno. Da sad ne ulazimo u problematiku oko pitanja ko je napadao, a ko je branio, o tome su presude donijeli sudovi. Mislim da je pitanje referenduma politizirano, mislim da se ovako dobijaju politički poeni’‘, ispričao je profesor Seizović.

On je naglasio da političari u BiH ne poznaju nikakvu odgovornost za svoje postupanje. Izuzetaka, rijetkih, ima.

”BiH je država u kojoj nema nikakve odgovornosti, nekada se osjećam nelagodno kad pričam o tome jer sam to govorio desetine puta. Političari vrše javne funkcije za naš novac, oni se s tim novcem naprosto, zezaju. Nikakve odgovornosti za njihove postuke nema. Ova zemlja je potpuno bez odgovornosti, uz neke časne izuzetke za koje su zaslužni neki tužioci. Većina ljudi ne žele se baviti kriminalom, ali jednostavno su na to prinuđeni vlastitom socijalnom kartom”, dodao je on.

Seizović je kazao da je BiH država na sramotu svih svojih građana. Njegov utisak je da političari daleko od medija pričaju i druže se bez problema, a da se politički lideri uglavnom ne trebaju baviti za svoje pozicije.

”Politička pozicija nacionalnih političkih lidera je toliko jaka da oni ne trebaju da se plaše. Ne mogu dokazati, ali imam osjećaj da se oni lijepo druže, da sjede kao mi jutros. BiH je država koja je sramota za svoje građane”, naglasio je gost Novog dana i zaključio:

”Bojim se da bi situacija bez visokog predstavnika bila još lošija. Građanima BiH od kojih je veliki broj nespreman koristiti se blagodetima informacionih tehnologija, nije jasno koliko je Sarajevo mali grad na karti Europe, koliko je mala Europa na karti svijeta i mala planeta Zemlja u Sunčevom sistemu. Nama je najvažnij šta će odlučiti Ustavni sud. Meni to nije važno, vjerujte, ništa se neće desiti. Da sam političar govorio bih isto kao i oni. Za velike novce govore ono što nije istina, ja bez naplate govorim istinu”, kazao je Seizović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.