Zbog pokušaja otmice djece roditelji s razlogom zabrinuti

Vijesti 13. okt 201618:44 > 19:11
N1

U proteklih nekoliko dana sarajevskoj policiji prijavljena su čak četiri slučaja pokušaja otmica djece u blizini škola. Priča o otmičarima nije novost, primjera je u posljednje vrijeme mnogo.

Policijski službenici obilaze teren i prave zapisnike, a tužilaštvo ni u jednom slučaju ne vidi elemente krivičnog djela. Djeca van kruga škole, postaju isključivo briga roditelja.

Mirsada Bečić svaki dan dovodi kćerku i čeka je poslije škole. Kaže, dok na televiziji slušaju o Sarajevu kao sigurnom gradu, djeca nisu sigurna ni tokom boravka u školi.

Nema sigurnosti nikakve. Nijedan policajac nema ovdje, koji bi dežurao i obratio pažnju na tu djecu. Ne smiju da odu do pekare da kupe užinu“, kazala je Mirsada Bečić, roditelj.

Razlog straha i brige roditelja je sve češća priča o kombiju i maskiranoj osobi koja djecu pokušava namamiti i oteti.

Prema policijskom izvještaju u samo sedam dana zabilježena su četiri takva pokušaja, a društvene mreže nerijetko preplavljuju upozoravajući statusi.

U neposrednoj blizini bilo je nekoliko navoda o napadima i pokušajima otmice djece u posljednjih deset dana. Roditelji kažu da strahuju i da svakodnevno dovode i odvode djecu iz škole, a uprava tvrdi da su djeca unutar kruga škole svakako sigurna.

Samo metar od ove kapije djeca su prepuštena sama sebi. Policija je, kažu, izlazila na teren i napravila zapisnik. Kantonalni tužilac u prijavljenim događajima ne vidi elemente krivičnog djela, tako da trenutno sva priča i završava na zapisniku. Iz Vijeća roditelja KS apeluju na nadležne, ali i roditelje.

Roditelje molimo da razgovaraju sa svojom djecom na način koji ne bi uznemirio djecu ali bi im dao do znanja da ne trebaju razgovarati sa nepoznatim ljudima, pogotovo ne prilaziti automobilima koje ne poznaju. Roditelje također molimo da ako imaju mogućnost odvode i dovode svoju djecu, ili zamole nekoga, dok ne izađemo iz ove priče i vidimo koliko tu ima tačnih i istinitih navoda“, rekla je Dijana Ćirić Perla, Vijeće roditelja KS.

Prvo bi sumnjive situacije trebali podijeliti sa policijom, a ne sa prijateljima na društvenim mrežama, a policija bi se trebala potruditi da priča o novim službenicima zaživi i na prometnim ulicama, i u blizini škola – poručuju roditelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.