Dobio 47 desetki na fakultetu, ima recept za uspjeh

Vijesti 26. okt 201609:01 > 09:51
N1

Godine odricanja i mnogo žrtve su recept za uspjeh, kazao je najbolji student Pravnog fakulteta u Sarajevu Harun Išerić, koji je gostovao u Novom danu. On je tokom studija dobio 47 desetki na ukupno 48 ispita.

Išerić je otkrio da je morao mnogo raditi kako bi se izdvojio od prosjeka jer su biroi za zapošljavanje pretrpani onima koji su prosječni.

Na pitanje voditeljice da li je ponovio koji ispit kako bi zadržao visok prosjek, kroz šalu odgovorio je potvrdno.

Govoreći o postdiplomskom studiju na Pravnom fakultetu primjetio je da bi se moglo dosta stvari popraviti.

“Kada bi ocjenjivao studij dao bih mu 8,5. Postoje određeni izazovi sa kojima se Pravni fakultet suočava i sa kojima se mora uhvatiti u koštac. Trebalo bi više biti prakse. Također, morala bi se izvršiti i modernizacija fakulteta. Pogledajte Pravni fakultet u Banjaluci koji je modernizovan i u čijem sklopu se nalazi sudnica”, kazao je gost Novog dana.

Studentske organizacije na Univerzitetu u Sarajevu ne rade dobar posao, mišljenja je Išerić.

“Prvenstveno je upitan način na koji se biraju članovi. Studenti moraju biti društveno odgovorniji i birati one koji su pravi izbor i koji će nas dostojanstveno predstavljati”, istakao je.

Najbolji student prava predstavljao je fakultet na različitim takmičenjima u simulaciji suđenja. Kazao je da je iskustvo stečeno na tim takmičenjima u ravni sa formalnim obrazovanjem.

Lokalni izbori u BiH su centralna tema medija posljednjih nekoliko sedmica. Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine jučer je odbacio žalbu nezavisnog kandidata za načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića za poništenje izbora u Srebrenici i ponovno prebrojavanje glasova, čime je odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH postala pravosnažna.

Posljednji izbori pokazali su, kao je kazao Išerić, da su birački spiskovi najslabija karika u izbornom procesu.

“Nadam se da će to zakonodavac prepoznati i da će se s tim ići u izmjenu Izbornog zakona. Srebrenica i Stolac su dokaz tome”, tvrdi on.

Na kraju gostovanja u Novom danu Išerić je izrazio želju da nakon studija radi u obrazovnom sistemu.

“Vidim se u obrazovnom sistemu, možda na Pravnom fakultetu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.