Izmjene Zakona o platama bez podrške u Parlamentu BiH

Vijesti 27. okt 201613:58 > 14:00
N1

Dom naroda parlamenta BiH danas je u prvom čitanju odbacio Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Uz negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da do 31. decembra izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi sistemski i cjelovit Prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim će obuhvatiti sve dosadašnje nedostatke koji su se u primjeni Zakona pojavili.

Predsjedavajuća Komisije Ljilja Zovko pojasnila je tokom rasprave da Komisija nije za ad hok riješenje već za sistemsko riješenje u ovoj oblasti i da Ministarstvo finansija i trezora BiH još nije dostavilo mišljenje na predloženi zakon.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić istakao je da se izmjene zakona odnose na osam zaposlenika isntitucija BiH koji za isti radni status imaju manja prava i da je riječ o diskriminaciji.

Srpski delegat Dragutin Rodić rekao je da komisija nije izašla iz svojih ingerencija i da je tokom rasprave iznijela svoje razmišljanje koje je podržano jednoglasno.

Komisija je na današnjoj sjednici ukazala na potrebu sistemskog pristupa problematici regulisanja plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH, a ne povremenog ad hok pristupa kojim se rješavaju pojedinačna aktuelna pitanja i zahtjevi pojedinih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.