Šta su članovi porodice Đogić poručili ubicama Arnele

Vijesti 15. nov 201613:50 > 14:04
N1

Avdija Selimović i Muriz Brkić koji su na Kantonalnom sudu u Zenici osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić iz Olova zatražili su od Vrhovnog suda Federcije BiH da im smanji izrečene kazne.

Na ročištu na Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu pojavili su se i članovi porodice ubijene Đogić koji su od Suda zatražili da ne smanjuje kaznu osuđenim Selimoviću i Brkiću.

“Ja ću se samo zahvaliti javnosti što je uz nas sve ove dane, ove mjesece. Ponovo prolaženje, od njenih muka, kako je prošlo, ja to imam svaki dan sa sobom i nosim sa sobom. Svaki dan se se sjetim njenih riječi: ‘Joj Avdija nemoj molim te’. Šta da vam kažem, nije lako. Brat nije mogao izdržati, on je u bolnici i odavde moramo njemu u posjetu. Nije lako se boriti s tim, ali opet kažem hvala vam svima što ste tu”, kazao je Edin Đogić.

Prilikom izvođenja osuđenika, ispred Vrhovnog suda FBiH mogle su se čuti riječi “ubice”, “da li vas je stid”…

Na ročištu koje je održano danas na Vrhovnom sudu FBiH osuđeni Selimović i Brkić naveli su da su zločin počinili u alkoholiziranom stanju te da im su ovo uzme u obzir kao olakšavajuću okolnost.

 Tužitelj Munib Halilović se usprotivio njihovim zahtjevima te zatražio od Vrhovnog suda FBiH potvrđivanje ranije izrečene kazne u trajanju od 40 godina. Selimović se očitova da se kaje što je ovo učinio, a tužitelj Halilović je kazao da ovaj slučaj pokazuje da se treba uvesti doživotna kazna.

Braniteljica Avdije Selimovića tvrdi da je kazna prestroga pozivajući se na presudu Zijadu Turkoviću. Kako je navedeno, počinioci zločina su pomogli u istrazi i sarađivali su sa pravosudnim organima. 

Podsjetimo, Kantonalni sud u Zenici izrekao je Selimoviću i Brkiću kaznu 14. juna ove godine. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su Arnelu ubili zbog ljubomore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.