Počeo sastanak Vijeća ministara OSCE-a u Baselu

Vijesti 04. dec 201413:11 > 13:14
Anadolija

U švicarskom gradu Baselu počeo je sastanak Vijeća ministara Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) na kojem će se raspravljati o političkoj krizi u Ukrajini kao i o borbi protiv terorizma.

Na 21. sastanku Vijeća ministara OSCE-a, koji će se održati danas i sutra, učestvovat će ministri vanjskih poslova 57 zemalja.

Ministri vanjskih poslova zemalja učesnica su se prije sastanka fotografisali za grupnu fotografiju.

Tom prilikom su američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov nakratko razgovarali.

Inače, predviđeno je da se prvog dana sastanka razgovara o posljednjim dešavanjima u Ukrajini, a drugog dana o borbi protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova Švicarske Didier Burkhalter je u svome obraćanju na otvorenju izjavio da u Ukrajini nije postignut stabilan mir.

“Situacija u Ukrajini je još uvijek vrlo krhka i nestabilna”, rekao je Burkhalter dodajući kako je potrebno pronaći rješenje za mir i stabilnost u toj zemlji.

Inače, zgradu “Sajma Basela” gdje se održava sastanak osigurava hiljadu policajaca i 3.600 vojnika.

Srbija će 2015. godine preuzeti predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

OSCE ima 57 zemalja članica od Vladivostoka do Vankuvera, a organizacija je posvećena različitim pitanjima, od očuvanja mira i kontrole naoružanja, do nadgledanja izbora i zaštite slobode medija i životne sredine.