Glodari na Stupu svakodnevnica: To su nam domaće životinje

N1

Glodari u dvorištima sarajevskih naselja postali su svakodnevnica. Proljetna deratizacija je propuštena zbog isuviše duge tenderske procedure. Jesenja je u toku, ali glodara je toliko da iz firme "Sanitacija" nisu sigurni da će uspjeti riješiti problem.

U sarajevskom naselju Stup primijetne su rupe, izrovljeni kanalići, miševi, koji su vidljivi u svako doba dana. Stanari zgrade na Stupu, Mihana i Dževad, pokazuju koliko je situacija kritična. Pojava glodara na zelenim površinama postala im je skoro normalna.

“Miševi, pacovi – vidite koliko rupa ima, bojimo se da će nam ući i u kuću. I bolesti ima od pacova. Viđala sam i velike i male”, rekla nam je Mihana Hamidović.

To su nam domaće životinje ovdje, ljubimci. Ne plaše se ništa. Slikam ih, a oni budu kao manekeni. U početku smo se plašili, a sad smo već navikli na njih“, kazao je Dževad Mustafić.

Situacija nikad nije bila gora – kažu iz firme “Sanitacija”. Proljetna deratizacija je propuštena. Ovo su tek interventne mjere za jesen. 6,5 tona otrova, koliko je ministarstvo odobrilo da se utroši za jesenju deratizaciju, neće biti dovoljne da se problem trajno riješi – upozoravaju.

“Mi smo konkurisali na 13 tona meterijala i taj tender dobili. To što proljetna nije urađena, to nam ide u prilog da se potroši 13, jer rađena je zadnji put u novembru prošle godine. Njihova brojnost je 6 ili 7 puta veća u odnosu na godinu ranije”, istakao je Šefik Pašagić, direktor firme Sanitacija d.o.o.

Ne misle isto u ministarstvo. Kažu, situacija ove godine nije ništa gora nego prethodnih. Smatraju da se sa 6,5 tona problem može riješiti.

“Ona količina koja je propisana je dovoljna za pravilnu drugu fazu obavezne preventivne deratizaciju”, kazala je Snježana Balta, direktorica Zavoda za zdravstvo KS.

Kažu i kako nisu oni krivi jer deratizacija kasni. Tenderski postupak je trajao isuviše dugo. Ne smatraju ispravnim što je posao dobila firma “Sanitacija” čija ponuda je bila skuplja 80.000 maraka od drugih. S druge strane, Ured za žalbe smatra da je firma “Sanitacija”, iako skuplja, mnogo kvalitetnija od drugih.

Ovdje pojedine firme pokušavaju da imaju monopol i svojim žalbama obustavljaju normalan proces izbora ponuđača“, rekao je Fikret Jašarević, načelnik stručne službe KS.

“Mi želimo monopol na znanje. Neko da uradi posao za 60 tona, ne može nikako, to treba uraditi neko ko ima znanje, da se koristi materijal iz EU”, naveo je Pašagić.

I dok tenderska procedura isuviše dugo traje, postoje isuviše oprečna mišljenja koliko otrova nam treba da problem glodara riješimo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.