Koji političari su rekorderi po zapošljavanju rodbine?

Vijesti 02. dec 201618:46 > 19:18
N1

Mreža istih prezimena u javnim institucijama u BiH je zabrinjavajuća. Koji političari i funkcioneri su rekorderi po zapošljavanju rodbine?

“Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze, oni što nas ne vole…”

Ovu pjesmu predsjednik Republike Srpske simbolično je otpjevao i posvetio opoziciji tokom banjalučkog mitinga vlasti u maju. No, stihovi vrlo dobro oslikavaju stanje nepotizma i sukoba interesa kada je u pitanju ‘stranačko-porodično’ zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Ako sudimo po broju omogućenih radnih mjesta djeci, suprugama, rođacima, zetovima – članovi njihovih porodica sigurno nemaju razloga da mrze vladajuće u Republici Srpskoj. Mreža istih prezimena u javnim institucijama je zabrinjavajuća.

Tako na primjer – u Vladi Republike Srpske, između ostalih, vladaju i Tegeltije. Supruga ministra finansija Dušanka Tegeltija pomoćnica je ministra trgovine i turizma ovog entiteta. Kćerka Zorana Tegeltije zaposlena je u Elektroprenosu Bosne i Hercegovine. Ovo je preduzeće krajnje popularno. Tamo radi i sin premijerke Željke Cvijanović, ali i supruga SNSD-ovog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Roditelji i rodbina reći će da su radna mjesta dobili konkursnom procedurom. U kvalitet pobrojanih kadrova mnogi ne sumnjaju, ali ih zabrinjava niz koji se nastavlja.

“Imaš još tako dobrih studenata obrazovanih koji sjede kod kuće što kažu – griju stolicu, ali ne sa knjigom nego onako bezveze, čekajući da li će nešto iskočiti”, tvrdi Dušan Jokić, aktivista.

Isto je i u drugom entitetu. Gotovo bez iznimke. Već smo govorili o istaknutim Hercegovcima, mahom Čovićevim HDZ-ovcima, raspoređenim od Elektroprivrede HZHB do raznih državnih agencija.

Suprug ministarke finansija Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Milićević – rukovodilac je u proizvodnji tog javnog preduzeća.

Kćerka Jelke Milićević zaposlena je u Agenciji za vodno područje Jadranskog mora, zet Dario Đolo u Agenciji za bankarstvo, a njegov otac Ilija Đolo izvršni je direktor za proizvodnju električne energije u Elektroprivredi HZHB.

Govorili smo i o razgranatoj uticajnoj porodičnoj mreži SDA-ovih kadrova. Supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića na čelu je javne ustanove Univerzitetski klinički Centar Sarajevo. Izvršna direktorica Vakufske banke Elma Zukić supruga je još jednog SDA-ovca – Amira Zukića, no mediji su izvjestili kako pretenduje na mjesto viceguvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine.

“Ne može nam niko ništa” – značenje stihova koje je svojevremeno otpjevao Milorad Dodik na vlastitom mitingu vlasti – u ovom je kontekstu još paradoksalnije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.