Predsjednik Suda BiH – kriterij stručnost, ne nacionalnost

Vijesti 12. dec 201617:10 > 19:18
N1

Obavljeni su razgovori sa kandidatima za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Konačnu odluku o imenovanju saopštiće Visoki sudski i tužilački savjet u srijedu.

Rang liste, kao i imena, iz ove institucije su nepoznanica, osim poruke da novi predsjednik neće biti biran po nacionalnoj pripadnosti već prema kvalitetu. U trci je sedam kandidata i dosta komentara.

Usmeni razgovori, u zgradi gdje ih ‘čeka’ čelno mjesto, obavljeni su. Za pismenim testovima nije bilo ni potrebe jer su svih sedam kandidata za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine nosioci pravosudnih funkcija. Pet su Sudije Suda BiH. Mira Smajlović imenovana na ovu funkciju 2007. godine. Od iste godine tu je i sudija Tihomir Lukes. Izo Tankić sudija je Suda BiH od 2005., a Ranko Debevec koji u medijima slovi za jednog od pretendenata na ovu poziciju na funkciji je sudije Suda BiH od 2012. Njihov kolega Branko Perić od 2003. godine. Kandidat i jedna od pretendenata prema pisanju medija na poziciju predsjednice je i Dalida Burzić, te njen kolega tužilac, ali iz Tužilaštva BiH Ismet Šuškić. Svoj stav o tome ko bi trebao biti predsjednik ove važne institucije, odnosno iz kojeg bi naroda trebao dolaziti, jasno su izrazili iz SDA.

“Pozicija predsjednika Suda pripada Bošnjacima iz razloga da bi se osigurala ova zakonska odredba i nalog da se na tim pozicijama osigura proporcionalnost konstitutivnih naroda i ostalih. Zato očekujemo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće postupi u skladu sa zakonom jer svaki drugi pristup bi bio ponižavajući za bošnjački narod”, smatra Halid Genjac, SDA.

Poznat je i stav vladajućih u Republici Srpskoj o ukidanju ili ograničavanju djelovanja Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Za N1 predsjednik ovog entiteta i SNSD-a Milorad Dodik nedavno je izjavio.

“Ja i mi ovdje u Republici Srpskoj ne mislimo da ne bi možda i trebao biti neki oblik Suda i Tužilaštva BiH, ali sigurno ne bi trebalo da bude ovakav. Ni u organizacionom smislu ni u praktičnom njegovom radu. Danas imamo situaciju i svima vama je u Sarajevu jasno, evo vas obavještavam ako vam nije jasno, da je OSA, koja je pod direktnom kontrolom SDA i Bakira Izetbegovića, potpuno preuzela Sud i Tužilaštvo, sudije i tužioce i kreira politički motivisane i montirane procese”.

Tri su moguća scenarija pred važnu mostarsku sjednicu VSTV-a u srijedu, tvrde naši izvori bliski Sudu BiH. Prvi – odgoda imenovanja, drugi – imenovanje Ranka Debeveca iz reda Ostalih, treći – imenovanje Dalide Burzić iz reda bošnjačog naroda.

Novinarka Suzana Mijatović smatra da je čudno što su svi razgovori obavljeni za jedan dan, te da izbor dolazi mjesec prije isteka mandata Meddžidi Kreso.

“Ja se nadam da će oni prilikom odlučivanja o kandidatima uzeti u obzir njihovo iskustvo i dosadašnje rezultate i da bi to trebao biti glavni kriterij. Naročito jer je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće proteklih godina očigedno napravilo krivi izbor kad su birali glavnog državnog tužitelja i kao posljedicu smo imali da su tri glavna tužitelja naprasno maknuti sa te funkcije”, podsjeća Mijatović.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija svoju je poruku prenio putem medija – “novi predsjednik neće biti biran prema nacionalnoj pripadnosti, željama i zahtjevima bilo kojeg političara ili stranke, na konkursu će biti izabran najbolji kandidat”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.