Lovrinović o koaliciji: Trebamo ostati u ovom sastavu

Vijesti 13. dec 201617:40 > 17:44
N1

Predsjedavajući Povjerenstva za evropske integracije Parlamenta BiH, Nikola Lovrinović bio je gost Dana uživo, gdje je kazao da je Upitnik koji je BiH dobila pravi test za mehanizam koordinacije.

On je za N1 govorio o aktuelnim političkim temama u BiH, ali i o odnosima u regiji, pogotovo o odnosima BiH i Hrvatske.

Danas je održana sjednica Povjerenstva, a Lovrinović je istakao da je to bila redovna sjednica, koja uvijek ima veze sa evropskim procesima.

Na dnevnom redu je bila tačka koja se odnosila na izvještaj Evropske komisije o BiH, predloženi su zaključci – a jedan od njih je da se taj izvještaj razmatra na Domovima.

Svakako, bilo je govora u Upitniku iz Evropske komisije koji je BiH dobila, a Lovrinović je u jednom intervjuu ranije kazao da jedno sporno pitanje može uzrokovati da kompletan uptinik “padne u vodu”.

Ipak, za N1 je utvrdio da je njegova izjava izvučena iz konteksta.

“Iskreno se nadam da do toga neće doći. Treba pratiti provedbu svih inicijativa, pratiti odgovore na pitanja. Mi kao Povjerenstvo nemamo izvršnu ulogu. Sva sporna pitanja trebaju proći kroz mehanizam koordinacije. Mi kao parlamentarci i sva povjerenstva ćemo pomoći da se otklone prepreke pri odgovaranju na pitanja”, izjavio je Lovrninović.

Potvrdio je da pitanja koja je dobila BiH iz Evropske komisije nisu nepoznata, te da su tehnički upoznati sa svim.

“Ovo će biti test za mehanizam koordinacije, koji će nam svima trebati. Dogovoren je ali nikada nije isproban. Nema razloga da ne funkcioniše”, kazao je.

Lovrninović je govorio o odnosima u koalciji SDA-SBB-HDZ, a kazao je da je koalicija pozvala na iskreniju saradnju.

“Vjerujem da ima dosta stvari pod tepihom. Teža pitanja svakako će izazvati turbulencije i nerazumijevanje koalicionih partnera. Ipak, smatram da trebamo ostati u ovom sastavu”.

Neizbježno je bilo pitanje oko Zakona o igrama na sreću, a Lovrinović je kazao da “nisu dogovorili ritam”.

“U HDZ-u smo htjeli čuti mišljenje zainteresovane javnosti. Predložili smo drugi način donošenja tog zakona, odnosno da se ukine hitna procedura”, kazao je.

Detalji su u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.