Kazazović: U Alepu u 70 posto slučajeva pokazuju isti kvart

Vijesti 21. dec 201608:46 > 09:05
N1

Vojno politički analitičar Neven Kazazović bio je gost Novog dana gdje je komentarisao napad u Berlinu, ali i ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj, te je istakao kako apsolutne sigurnosti od terorizma nema.

Velike sigurnosti od terorizma nema. Različite su forme terorizma – od bombe, samoubica, noževa, kamiona, a ako neko odluči da se digne u vazduh, može se dići bilo gdje. No, s druge strane normalno je da društva nastoje sebe da zaštite i da pojačaju neke apsolutne mjere sigurnosti koje su u njihovom domenu. Mislim da je terorizam jedna od kuga 21. stoljeća“, rekao je Kazazović.

O izjavi ministra sigurnosti BiH nakon napada u Rajlovcu gdje je rekao da je regrutovanje ljudi trajalo tri mjeseca i da nemamo adekvatan odgovor na regrutaciju je kazao: “Mi se trebamo plašiti kao i svi ostali. Ne mislim da ima kod nas više terorista nego u Americi, Francuskoj… znači oni se regrutuju na jednoj ideološko fanatičnoj bazi i regrut ide prilično brzo i imaju mjesta gdje im ‘ispiraju mozak’. No potpuno je neshvatljivo da neko može biti bombaš samubica, ali imamo i primjere za to – na primjer djevojčice od 15 godina koje su bile samoubice“.

O atentatu u Ankari kada je ubijen Andrey Karlov, ruski ambasador, je rekao kako je taj događaj vrlo kontradiktoran.

Ja sam sklon da izrazim određenu sumnju na informacije koje dobijamo od medija da je to određena vrsta spinovanja. Imali smo kontradiktorne izjave Putina gdje na jednoj kaže da je to bila provokacija, s treće strane izvještaj iz Turske kažu da je ubica pripadnik specijalne policije, pa onda imate da je on to uradio u ime ISIL-a, ili u ime kurdske partije, iako to ne vjerujem. Namjerno se lansira više istina o nečemu što dovodi do reakcije da faktički događaj ostaje skriven“, istakao je te dodao:

Spinovanje je danas jedna od rak rana cjelokupne štampe, televizije. Ako ste pažljivo pratili ovo što se događa u Alepu, mogli ste primijetiti da vrlo često, odnosno u 70 posto slučajeva, uvijek isti kvart u Alepu prikazuju. Nikad nemamo konkretnu sliku grada šta se dešava. Slično je bilo i u ranijim slučajevima, na primjer borbe. Mi koji smo preživjeli vidimo da je to jedna vrsta šarene laže, da to nije istina što se dešava. Spinovanje je uzelo toliko maha da čovjek sa sigurnošću ne može da povjeruje ničemu što stoji ispred njega, a s druge strane možemo da se trudimo da raspoznamo ciljeve i koji su ciljevi da se ostvare“.

O geopolitičkoj slici svijeta u budućnosti je rekao: “Ja to vidim kao miješanje novih karata i mislim da će za nekih 10 do 12 godina svijet izgledati drugačije nego danas. Jako se mnogo piše o tome da će Zapad, odnosno SAD propasti, ali to je malo nategnut zaključak. SAD je najjača ekonomija, zemlja sa najvećim brojem stanovnika, osim Indije i Kine, zemlja koja ima sva sirovinska bogatstva na svom tlu i koja ima vojsku od dva miliona ljudi. SAD su prije 25-30 godina ustanovili da imaju loš sistem obrazovanja i formirali su komisiju koja je obilazila svijet i vidjela koji je bio najbolji. Ustanovili su da je najbolji sistem u Maleziji nakon čega su obrazovane i specijalizirane ljude pozvali da dođu u Ameriku i smatram da će ta zemlja ostati broj jedan“.

Na pitanje šta će biti sa Njemačkom je odgovorio: “Njemačka je izrasla u evropskog diva i normalno da taj div dolazi u nekim elemetima u dodir s Amerikom. Amerika je prije nekoliko mjeseci kaznila njemačke banke sa preko 20 milijardi i normalno da će tu doći do neke vrste konkurencije. Njemačka je prošla kroz fazu slabljenja oružanih snaga, a sad najavljuje jačanje. To radi i Švedska, Francuska, Britanija, i sve se spremaju za jedan nemirniji ili napetiji period“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.