Šta je halal hrana i zašto se brzo razvija ta industrija

Vijesti 22. dec 201608:44 > 09:01
N1

Agencija za halal certificiranje u BiH ove godine obilježava 10 godina postojanja.

Tim povodom Agencija je zajedno sa predstavnicima halal certificiranih kompanija i Asocijacijom halal industrije, predstavila rezultate prvog desetljeća razvoja i učinaka halal industrije u BiH o čemu smo razgovarali sa Amirom Sakićem, direktorom Agencije za halal certificiciranje u BiH.

Sakić je istakao kako se u ovaj posao ušlo bez prepisivanja tuđih iskustava i bez predznanja.

U proces kompletnog sistema certificiranja krenuli smo bez predznanja. Valja istaći da je u oblasti standardizacije BiH jedna od zemalja koja je jako brzo napravila brz progres i prva je zemlja u Evropi koja je to sistemski riješila. Mi danas, nakon 10 godina, imamo 62 proizvodne kompanije koje upošljavaju preko 8000 osoba i ostvaruju dobit veću od jedne i po milijarde maraka. Mi smo već jednim dijelom ušli u segment uslužnih djelatnosti u halal industriji. Jučer smo na desetogodišnjicu dodijelili i četvrti halal certifikat za halal restoran“, komentarisao je Sakić.

Direktor Agencije za halal certificiranje u BiH je i pojasnio šta je to halal hrana.

Halal hrana po svojim temeljnim odrednicama je hrana čiji su kriteriji propisani učenjem islama, odnosno Kur'anom i sunnetom. Halal potiče od arapskog jezika i znači dopušteno. Unutar islamskih propisa za hranu, moraju se ispuniti dva kriterija – da je poznat svaki sastojak koji je korišten, i druga karakteristika je da mora biti dobar proizvod i zadovoljiti sve druge atribute koji su sigurni za konzumaciju, da je zdravstveno ispravno i neškodljivo. To je hrana koja ima poznato porijeklo i zadovoljava sve što je potrebno konzumentu. Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme hrana jako drastično mijenja i ulazi u faze eksperimentiranja. Propisi halal hrane su vrlo striktni i nisu dozvoljeni sastojci koji su porijeklom od određenih životinja, odnosno onih koje su svaštojedi i životinje koje su grabljivci, predatori, lešinari“, istakao je.

Ovi faktori su presudni za brz rast halal industrije kao i povećanje svijesti kod ljudi o tome šta je halal hrana. Naš opći zaključak je da smo svi zajedno uspostavili temelje na kojem ćemo nastaviti sa razvijanjem halal industrije koja će biti fokusirana na određene izazove s kojima smo suočeni u svom poslovanju, kao što su zloupotreba imena halal, ali i uklanjanje barijera pred izvozom“, dodao je.

Osvrnuo se i na segment turizma u našoj zemlji i na upotrebu halal mesa u ugostiteljstvu.

U BiH očekujemo preko milion registrovanih turista koji dolaze sa Bliskog Istoka i Turske i svi su halal konzumenti. Oni znaju da dolaze u BiH u kojoj postoji muslimanska populacija, džamije… i očekuju da je i hrana koja se poslužuje halal. Mi još nismo došli na taj nivo, ali smatram da moramo ubrzati te stvari jer bismo tako odgovorili očekivanju turista. Pomaka će biti i u oblasti kozmetike i farmaceutske industrije. Formirali smo stručni tim koji će se posvetiti ovom pitanju i u 2017. godini ćemo napraviti određene javne iskorake u tom smislu“, naveo je Sakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.