Petrović: Profesor Imamović bio je institucija

Vijesti 24. jan 201714:13 > 14:18
Pravni fakultet Sarajevo

Povodom smrti profesora, historičara i pravnika Mustafe Imamovića, dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Borislav Petrović u izjavi medijima rekao je da je odlaskom profesora Imamovića Pravni fakultet pretrpio veliki gubitak, jer iako je bio profesor emeritus on je i kad je otišao u penziju učestvovao u radu Fakulteta.

“Usudio bih se reći da je profesor Imamović prava institucija i kao čovjek i kao naučnik i kao profesor. Izveo je mnoge generacije studenata ne samo iz svoje uže oblasti pravne historije”, rekao je Petrović dodajući da je profesor Imamović u različitim funkcijama dočekivao, i ispratio generacije studenata, profesora, saradnika…

Istakao je da je Imamović svoj život posvetio akademskoj zajednici.

Profesor Mustafa Imamović preminuo je 23. januara u Sarajevu u 76. godini.

Komemoracija profesoru Mustafi Imamoviću bit će održana u Univerzitetu Sarajevo u četvrtak. Isti dan bit će klanjana dženaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Profesor Imamović bit će sahranjen na groblju Bare.

Mustafa Imamović je rođen 1941. godine u Gradačcu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Profesor je historije države i prava na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Također je predavao na Odjeljenju za historiju Yale Univerziteta (New Haven), te na više drugih univerziteta u SAD-u.

Autor je monografija Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak BiH 1878-1914., za koju je dobio republičku nagradu za nauku “Veselin Masleša”, zatim Bosanski Ustav i Bošnjaci u emigraciji. Koautor je monografija Muslimani i bošnjaštvo i Ekonomski genocid nad Muslimanima, kao i knjige Bosna i Hercegovina od najstarijih vremena do kraja Drugog svjetskog rata. Autor je knjige “Historija Bošnjaka”.

Autor je i koautor nekoliko univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika. Uz to je do sada objavio oko 350 studija, rasprava i članaka iz historije političkih i pravnih institucija BiH i bivše Jugoslavije, političkog i kulturnog razvitka Bošnjaka, različitih aspekata jevrejske historije i općenito razvitka civilizacije. Bio je urednik i član redakcije više časopisa i enciklopedija. Do sada mu je više radova prevedeno i objavljeno na engleskom, njemačkom, španskom, albanskom, turskom, arapskom i perzijskom jeziku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.