Radnici bolnice Istočno Sarajevo i danas protestovali

Vijesti 10. dec 201412:32 > 12:36
Srna

Zaposleni u Bolnici Istočno Sarajevo i danas su iskoristili pauzu da se okupe ispred kapije ove zdravstvene ustanove i iskažu nezadovoljstvo teškim stanjem.

Predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Spomenka Janjić napomenula je da je riječ o informativnom okupljanju, a ne štrajku i da ni u najmanjoj mjeri nije poremećen proces rada.  

“Radi se normalno, pacijenti ne trpe. S obzirom da se zbog naših okupljanja `podiže temeperatura` izloženi smo krivim tumačenjima ovih okupljanja i njihovog cilja”, navela je Janjićeva.

Ona je okupljenim radnicima prenijela informaciju da je “ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić veoma zabrinut, ali ne zbog situacije u kojoj se nalazi bolnica i zaposleni u njoj, već zbog pitanja da li su okupljanja zakonita”.  

Janjićeva je rekla da se radnici “brinu da sve što rade bude po zakonu” i “traže da se zakon poštuje”.  

Prema njenim riječima, iz Fonda zdravstvenog osiguranja najavljeno je da pokušavaju da do petka, 12. decembra, obezbijede novčana sredstva za jednu platu, ali da nemaju informaciju na koji način.

“Nemamo informaciju da li će biti posuđen novac ili će sredstva obezbijediti na neki drugi način. To je pokušaj da se skrene pažnja sa suštinskih problema i da se jednom platom umire protesti”, ocijenila je Janjićeva i podsjetila da su radnici posljednju platu primili za avgust.  

Ljekar Tanja Jovičić izrazila je zabirnutost zbog toga što se i lokalna  zajednica nije oglasila i ne želi da podstakne vladajuće strukture da riješe probleme ove bolnice.  

“Nažalost, problem nije samo u našoj zdravstvenoj ustanovi, već očito u kompletnom zdravstvu Republike Srpske”, ocijenila je Jovičićeva.

Prema njenim riječima, radnici ove bolnice traže od lokalne zajednice da se uključe u rješavanje problema, a od resornog ministra da ispoštuje ono što je na dosadašnjim sastancima obećao.  

Radnici su se danas, umjesto ispred bolnice, okupili ispred kapije, jer je medijima zabranjen ulazak u krug bolnice.

Zaposleni u Bolnici Istočno Sarajevo zahtijevaju hitno i suštinsko rješavanje postojećih problema, posebno isplate plata, naknada za prevoz i doprinose.  

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je ranije da se radi na rješavanju problema u Bolnici Istočno Sarajevo.