Federalizacija BiH ili ne?

Vijesti 01. feb 201718:22 > 18:44
N1

Izveštaj o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. sadrži značajan broj usvojenih amandmana hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu, kojima se, između ostalog, traži i poštovanje načela federalizma. Ali to nije tema o kojoj postoji konsenzus u Bosni i Hercegovini. Šta tačno preporučuje ovaj prijedlog Rezolucije?

Ni visokom predstavniku nije jasno šta dokument tačno tretira – federalizaciju Federacije ili federalizam unutar Bosne i Hercegovine ili ništa od toga, što nije jasno ni široj javnosti. 

Usvojeni amandmani na nacrt Izvještaja o napretku BiH za 2016., posebno hrvatskih zastupnika iz grupacije evropskih pučana, ističu potrebu reforme “izbornog zakona koji uzima načela federalizma i decentralizacije”.

Treba čekati kraj februara da izvještaj bude usvojen u formi Rezolucije i objavljen, te onda komentarisati, kaže za N1 Valentin Incko.

“Tamo se govori o federalizaciji onda je to cijela BiH ja ne znam, moram pročitati taj tekst. Neki kažu I da treba općine da imaju više kompetencija, mislim da je to bio slučaj u staroj Jugoslaviji, u socijalističkoj BiH, o tome sve se može pričati I da svako može biti zadovoljan.”

Paralelno sa jučerašnjim glasanjem u Briselu, u Sarajevu se održavao sastanak SDA i HDZ-a. I to baš oko spornih pitanja – provođenja presude Sejdić i Finci, apelacije Bože Ljubića pred Ustavnim sudom BiH, te izbora u Mostaru.

“To je bio treći sasatanak sa delegacijom HDZ-a, nismo uspjeli probližiti stavove”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na novinarsko pitanje šta dalje, Izetbegović odgovara…

“Idemo dalje, život ide dalje.”

A politički život u Bosni i Hercegovini “ide dalje” tako što većina stranaka iz Federacije, osim onih sa hrvatskim predznakom, nisu za federalizam i stvaranje jedinice sa hrvatskom većinom. Stranke iz Republike Srpske imaju dvojake stavove. Savez za promjene apriori je protiv posebno na teritoriji cijele države, a SNSD Milorada Dodika protiv je samo onih ideja koje bi zadirale u teritoriju Republike Srpske.

“Mislim da rješenje treba tražiti isključivo u Izbornom zakonu BiH u kome postoji sasvim dovoljno prostora da se s jedne strane zaštiti vitalni interes hrvatskog naroda da ne budu preglasavani kao što se to desilo sa Komšićem dva puta, a sa druge strane može se naći sasvim dovoljno prostora da i bošnjačka komponenta da takvu vrstu podrške i da ona u tom slučaju bude zadovoljna”, stav je Vukote Govedarice, predsjednika SDS-a.

Ono što je od pominjanja federalizma ostalo u sjeni – to je da Izvještaj o napretku BiH tretira i bolje djelovanje u oblasti zaštite okoliša navodeći problem pretjeranog ekološkog onečišćenja uzrokovanog radom rafinerije u Brodu na granici sa Hrvatskom. No, koliko je poznato ne tretira se zagađenost u drugim gradovima poput Tuzle, Zenice, Sarajeva.

Poziva se i na neugrožavanje medijskih sloboda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.