Usvojen Zakon o platama i naknadama u organima vlasti u FBiH

Vijesti 09. feb 201712:06 > 12:08
N1

Sa 29 glasova za, 11 suzdržanih, 4 protiv Dom naroda FBiH usvojio je izmjene Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kojima se propisuje način utvrđivanja visine osnovice za obračun plate zaposlenika u federalnim instititucijama.

Navedene izmjene prošlog mjeseca odobrio je Predstavnički dom.Prilikom obračuna plata, izmjenama se predlaže da se primjenjuje i “obračunski koeficijent” kao korektivni faktor i da se plate i naknade mogu isplaćivati samo do visine planiranih sredstava u budžetu za te namjene.

“Amandmanom Vlade, koji je također usvojen u Predstavničkom domu, izmjene Zakona usklađene su s odredbama Kolektivnog ugovora. To znači da se utvrđivanje osnovice i boda vrši u pregovorima s reprezentativnim sindikatom, a prije donošenja budžeta. Ukoliko se ne postigne dogovor Vlada FBiH i vlade kantona, odnosno gradska i općinska vijeća će utvrditi osnovicu i bod pri čemu visina osnovice ne može biti niža od prethodno dogovorene, odnosno važeće”, naglasio je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Salih Kruščica.

Do sada je to bilo utvrđeno na način da sindikat i Vlada dogovaraju visinu najniže neto satnice, koja se onda množi s fondom broja radnih sati i tako se dobije visina osnovice za obračun plate. Takva osnovica se množi s platnim koeficijentom svakog radnog mjesta i dobije se visina osnovne plate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.