Salmir Kaplan: Bošnjaci u Stocu izlaze na izbore

Vijesti 19. feb 201715:50 > 15:57
N1

Danas se u općini Stolac održavaju ponovni izbori za općinskog načelnika i općinsko vijeće. Otvoreno je 20 biračkih mjesta a s radom su počela i 4 mobilna tima.

Ispred glasačkog mjesta broj 013 ekipa N1 zatekla je Salmira Kaplana, bivšeg kandidata za načelnika Stolac na lokalnim izborima koji su u Stocu prekinuti 2. oktobra 2016. godine.

On je za N1 tvrdio da Bošnjaci u Stocu izlaze na izbore, ali i to da ne blokiraju ništa u ovoj bh. opštini.

“Bošnjaci nisu htjeli ništa da blokiraju, niti da rade bilo šta mimo pravila. Nismo samo htjeli da dajemo legitimitet onima koji kradu. Na ovom izbornom mjestu registrovano je 780 ljudi, 760 su Bošnjaci, a evo vidite gužvu ovdje”, kazao je.

“Mi imamo slučaj da Renata Stanković koja je registrovana na 011 glasa za nekoga na izbornom mjestu 015. Znate koliko je takvih slučajeva registrovano na prošlim izborima? 500 do 1.000, a kada država neće to da zaustavi, mora narod”, kazao je novinarima Kaplan.

“Ne mogu reći da je danas sve u redu, nisam se sa svima čuo, ali je drugačije nego na prošlim izborima zahvaljujući službenicima CIK-a. Jedan dio stanovništva se odvikava od glasanja za roditelje, rodbinu, rođake, da se ubaci po pet listića, da se glasa sa pasoškom Hrvatske. Kad se u Hrvatskoj ne može glasati sa bosanskim pasošem – što bi ovdje moglo sa Hrvatskim”, kazao je Kaplan.

Okupljeni novinari su ga pitali ko je njegov kandidat, na što je Kaplan odgovorio: “Nema dileme, Stjepan Bošković se ne može zaokružiti taman da je na listi neko najgori na svijetu, e njega bi zaokružili a ne Boškovića. On je pokazao proteklih 12 godina da je ne moguće ostvariti dijalog, a kada se izbroje glasovi vidjet će se da neće dobiti ni hrvatske glasove, a kamoli ne bošnjačke”.

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran van BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasaju lično.

Ranije, predstavnici probosanske Inicijative za Stolac odustali su od ranije najavljenog bojkota ponovljenih lokalnih izbora, i pozvali Bošnjake da masovno izađu na glasanje, a i sami su počeli glasati u popodnevnim satima. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.