Radivoje iz RS ne može dobiti organ u FBiH

Vijesti 26. feb 201718:01 > 19:22
N1

Dok se politički lideri naše zemlje bave međusobnim neslaganjima, izazvanjem krize vlasti i stavljanjem reformi po strani - do tada običan narod jedva preživljava. U prilog tome najbolje govori činjenica da pacijenti iz RS-a, koji čekaju na transplantaciju organa, vrlo teško, skoro pa i nemoguće će dobiti svoj organ u Federaciji BiH.

Radivoje Perić iz Glavičica kod Bijeljine od svoje šesnaeste godine ide na dijalizu zbog prestanka rada oba bubrega. Pun života i nade u bolje sutra, vjere u dobre ljude i mogućnosti da živi normalnim životom nedavno se obratio „Otvorenoj mreži“ jer od države ili bolje rečeno entiteta u kojem živi pomoći nema.

“Svo životno liječenje koje sam prošao ne ulijeva mi nadu i ne zvuči mi kao moguće. Voli bih, ne zbog mene, nego ostalih pacijenata koji nisu u mogućnosti da odu bilo gdje drugo, zbog pacijenata koji tek dolaze na dijalizu”, kazao je Radivoje Perić.

“U RS-u se ne radi eksplantacija, odosno uzimanje organa, što u prevodu znači da svi koji su na listi i čekaju kadeveričnu listu nikad je neće dočekati”, objasnio je Almir Čehajić – Batko, NVO Otvorena mreža.

Kadaverična transplantacija znači transplantaciju sa osobe koja je u stanju moždane smrti. Teoretski oni koji su na listi čekanja u Federciji BiH imaju šansu da dobiju organ, ali je ona minimalna obzirom da se tek nekoliko njih obavi godišnje, a na listi čekanja se nalaze stotine pacijenata.

“Primjer cijele priče postaje još zamršeniji zato što kaže da samo oni iz FBiH, a ne RS-a, imaju šanse da dođu na tu listu”, dodao je Čehajić.

Jedino rješenje je Ministarstvo zdravstva na nivou države što BiH nema.

“Jedino pacijenti i trpe svu tu nihovu nemarnost”, kazao je Perić.

I dok se naši političari bave međusobnim neslaganjima do tada ljudi umiru jer se oni ne mogu dogovoriti – kome će dati pravo na život, da li onima u Federaciji BiH, RS-u ili pak Brčko distriktu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.