Delić i Begić donose ljevici ono što je nedostajalo

Vijesti 06. mar 201718:32 > 19:53
N1

Edin Delić, načelnik Lukavca, danas je pristupio Socijaldemokratskoj partiji dok je eminetni tuzlanski profesor prava Zlatan Begić pristupio Demokratskoj fronti.

Na zajedničkoj pres konferenciji vodstva ove dvije stranke, u Lukavcu, kazano je da je njihov pristup pomenutim partijama označava historijski događaj kada je u pitanju ujedinjenje ljevice u borbi protiv korupcije i nacionalističke politike u TK i u cijeloj BiH.

Aktuelni načelnik Lukavca i profesor Edin Delić kaže da je svjestan u šta se upustio ulaskom u SDP, ali da se ne želi stopiti sa kolotečinom već mu je cilj mjenjati društvo, a podršku očekuje i od rukovodstva stranke i od svojih sugrađana.

“Oni koji smatraju da se nismo trebali upustiti svjesni su da mi nismo neko ko će se povinuti lako i uklopiti u postojeće matrice”, poručio je Delić.

U stranke, kažu, nisu ušli da popravljaju stvari već da krenu u bitku protiv stanja koje u ovoj državi traje više od dvije decenije, a koje su stvorile nacionalističke partije.

“Potpuno sam svjestan. Ali svjestan sam i posljedica ako se ove stvari ne dovedu u red do kraja. Mi ovdje moramo klasnu borbu nametnuti kao prioritet u BiH i ono što je sada nacionalna i nacionalistička borba zamijeniti klasnim borbom”, kazao je Begić.

Novi ljudi u postojećim strankama mogu donijeti nešto novo i mogu zainteresovati narod koji je razočaran postojećim političarima i politikama koje vode. Stoga, tvrde čelnici SDP-a i DF-a, bitno je jačanje ljevice uz pomoć pravih kadrova.

“Bitno je da se neke stvari završe u TK i prošire na cijelu BiH. Ti ljudi, po meni, mogu dati nedostajuću ideološku crtu toj ljevici”, istakao je Željko Komšić, Demokratska fronta.

“Nema nikakve dileme da su oni danas formalizovali ono što čitav svoj život pokazuju kroz svoje biografije i svoje djelovanje – da jesu ljevičari. Ja očekujem da oni te svoje odnose prijateljske koje imaju, prenesu i da zajedno nastavimo graditi put koji smo ranije započeli ukrupnjavanje i ujedinjavanje ljevice u cijeloj BiH”, dodao je Nermin Nikšić, Socijaldemokratska partija.

Stranke ljevice moraju biti dosljedne principima vlastite ideologije, te interes radnika i građana staviti u prvi plan, a posebno voditi borbu protiv vladajuće kaste nacionalističkih oligarhija, a to je moguće uz pomoć dokazanih boraca za ljudska prava kao što su Edin Delić i Zlatan Begić, poručila je danas ljevica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.